Izvanredni sastanak WHO zbog virusa MERS-a

Ilustracija: Arhiva

ZDRAVSTVENI stručnjaci i stručnjaci za zarazne bolesti sastali su se u utorak u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji na razgovorima o tome je li smrtonosni virus koji se pojavio 2012. na Bliskome istoku sada postao "međunarodna prijetnja javnome zdravlju".

Virus koji u ljudi izaziva Bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) prijavljen je na više od pet stotina pacijenata samo u Saudijskoj Arabiji, a raširio se diljem te regije, a ima i sporadičnih slučajeva i u Europi, Aziji i Sjedinjenih Država. Stopa smrtnosti je oko trideset posto.

Stručnjaci u WHO-u u Ženevi razgovarat će o tome je li nedavni porast broja slučajeva otkriven u Saudijskoj Arabiji, zajedno sa sporadičnim međunarodnim širenjem, doveo do toga da tu infekciju treba klasificirati kao međunarodni hitan slučaj.

Globalni zdravstveni propisi definiraju takav hitan slučaj kao izvanredan događaj koji predstavlja rizik drugim članicama WHO-a međunarodnim širenjem bolesti, a koji može zahtijevati koordiniranu međunarodnu reakciju.

Konferencija za novinare u srijedu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju izdanome u utorak navečer WHO je objavio kako su razgovori stručnjaka nastavljeni i duže nego što je planirano, te da pomoćnik glavnoga direktora za zdravstvenu sigurnost Keiji Fukuda planira u srijedu održati konferenciju za novinare i objaviti zaključke sastanka.

Američkoga predsjednika Baracka Obamu savjetnici su informirali o dva potvrđena slučaja smrtonosnog virusa MERS-a, rekao je u utorak glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

"Predsjednik je detaljno informiran o tome", rekao je Carney novinarima. "CDC (Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti) tu situaciju ozbiljno promatra i blisko surađuje s lokalnim zdravstvenim vlastima", dodao je Carney.

MERS izaziva kašalj, vrućicu i katkad smrtonosnu upalu pluća, a spada u red koronavirusa iz iste obitelji kao SARS koji je otkako se 2002. pojavio u Kini ubio oko osam stotina ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara