Izvanredno stanje i policijski sat u Fergusonu: Neredi zbog policijskog ubojstva crnog tinejdžera se ne smiruju

Foto: Hina

GUVERNER američke savezne države Missouri Jay Nixon proglasio je izvanredno stanje i uveo policijski sat u Fergusonu, predgrađu Saint Louisa u kojem je bijeli policajac prošli tjedan ubio nenaoružanog afroameričkog tinejdžera, što je izazvalo velike rasno motivirane nemire. Policijski sat će biti na snazi od ponoći do pet sati ujutro.

Nixon je rekao da vlasti "ne mogu dozvoliti pljačke i kriminal noću, da ne mogu imati preplašene ljude" i da mir mora biti uspostavljen kako bi pravda bila zadovoljena. "Oči svijeta uperene su u nas. Ovo je test za zajednicu, bilo ovu ili bilo koju drugu - može li razbiti krug straha, nepovjerenja i nasilja i zamijeniti ih mirom, snagom i pravdom", kazao je.

Oko 150 ljudi na ulicama nakon početka policijskog sata

Nakon što je stupio na snagu policijski sat oko 150 osoba ostalo je u ranim jutarnjim satima u nedjelju na ulicama Fergusona. Prosvjednici su se odbili razići u ponoć kada je stupio na snagu policijski sat i policija je na njih bacila dimne bombe pa se dio njih ipak počeo razilaziti. Uoči početka policijskog sata na ulice su izašle stotine stanovnika, no većina se prije ponoći mirno razišla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istrazi ubojstva 18-godišnjeg Browna radi ministarstvo pravosuđa i agenti FBI-ja. Na ulice Fergusona u subotu je izašla interventna policija, kako bi spriječila nove izgrede.

Prosvjednici su provalili u nekoliko trgovina i bocama gađali prodavaonicu koju je, prema policijskoj snimci što ju je objavila televizija CCTV, prije ubojstva pokušao opljačkati 18-godišnji Michael Brown. Na snimci se vidi kako Brown krade i maltretira vlasnika.

Tenzije u Fergusonu rasplamsale su se u petak, nakon što je policija prvo objavila ime svog pripadnika, 28-godišnjeg Darrena Wilsona koji je smrtno ranio Browna, a onda objavila dokumente koji navodno dokazuju da je Brown opljačkao trgovinu prije nego što je ubijen.

Do novih prosvjeda došlo je unatoč pozivima Brownove obitelji na smirivanje stanja. Obitelj kaže da Brown nije bio 'savršen', ali su kritizirali pokušaj policije da objavom snimke "opravda ubojstvo u stilu egzekucije". Policija je kasnije objavila da policajac koji je 9. kolovoza ustrijelio Browna nije znao da je tinejdžer osumnjičen za pljačku i da ne postoji povezanost između pucnjave i pljačke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara