Izvješće HRW-a: Masakr u Egiptu 2013. planiran!

Foto: Hina

EGIPATSKE oružane snage napale su 14. kolovoza 2013. godine dva tabora pobunjenika u Cairu koji su podržavali svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija, jedan na trgu al-Nahda i drugi na trgu Rabaa al-Adawiya. Mursija je svrgnula vojska nakon masovnih uličnih prosvjeda protiv njega.

Human Rights Watch u svojem izvješću navodi kako su egipatske oružane snage namjerno ubile barem 817 prosvjednika za vrijeme prošlogodišnjeg masakra koji je HRW proglasio barem podjednako stravičnim kao što je bio masakr na kineskom trgu Tiananmen.

Izvješće, koje u završnoj verziji broji 195 stranica, temelji se na intervjuima s 122 preživjelih i raznim svjedocima te se u njemu zaključuje kako su egipatska policija i vojska "sistematično i namjerno ubijali uglavnom nenaoružane prosvjednike na temelju političkih smjernica" u operacijama koje su "vjerojatno zločin protiv čovječnosti".

U izvješću se preporuča poduzimanje istrage spram nekoliko pojedinaca u egipatskom sigurnosnom aparatu te da ih se drži odgovornima za ulogu u planiranju tog i drugih masakra koji su se dogodili prošlog ljeta. Među navedenim pojedincima nalazi se i Abdel Fatah al-Sisi, sadašnji predsjednik Egipta koji je u to vrijeme bio ministar obrane, prenosi The Guardian.

HRW ističe da Sisi kao vođa vojske u to vrijeme snosi odgovornost za vojno djelovanje na trgu Rabaa al-Adawiya te navodi kako je i sam Sisi javno potvrdio da je potrošio "mnogo dugih dana kako bi razradio sve detalje tih operacija".

Egipatski vojni i policijski čelnici tvrde kako je suzbijanje ustanaka izvedeno na najhumaniji način, s obzirom na okolnosti. Ističu kako je do nasilja došlo u trenutku kada je naoružana skupina pobunjenika na trgu počela pucati po sigurnosnim službenicima, ubivši 8 policajaca.

HRW je zaključio kako se članovima tabora nije dalo dovoljno vremena da napuste mjesto prije nego je započelo nasilje. Od 85.000 ljudi okupljenih u kampu, samo je jako ograničen broj njih imao vatreno oružje, što ne opravdava pretjeranu upotrebu sile i hotimičnih smrtonosnih napada na uglavnom miroljubive prosvjednike".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara