Izvještaj o napadu kemijskim oružjem u Siriji pred Vijećem sigurnosti

Foto: Guliver image/Getty images

GLAVNI tajnik UN-a Ban Ki-moon predstavit će danas Vijeću sigurnosti UN-a izvještaje inspektora o navodnim napadima kemijskim oružjem u Siriji.

Tim inspektora predvođen švedskim ekspertom Akeom Sellstromom bio je nadležan za utvrđivanje je li kemijsko oružje bilo korišteno u napadima na predgrađe Damaska 21. kolovoza. Tim je također utvrdio koje vrste kemijskih sredstava su korištene, ali neće donositi sud o tome tko je kriv.

U namjeri da spriječi zračni napad Zapada na Siriju, Rusija je predložila da Assadova vlada stavi svoje kemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu, na što su pristale sve strane uključene u diplomatski sukob. Predsjednik SAD-a poručio je da, ukoliko diplomacija zakaže, ova zemlja je spremna reagirati, a vojska je u stanju pripravnosti.

Fabius, Kerry i Hague u Parizu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, američki državni tajnik John Kerry i šef britanske diplomacije William Hague sastaju se danas u Parizu kako bi razgovarali o potankostima rusko-američkog dogovora o eliminaciji kemijskog oružja iz Sirije i uvjetima njegove provedbe.

Francuska nudi nacrt rezolucije koja predviđa moguće korištenja sile ako Sirija ne ispuni obveze u vezi s kemijskim razoružanjem.

Francuski predsjednik Francois Hollande najavio je kako će SAD, Francuska i Velika Britanija zatražiti oštru rezoluciju UN-a u slučaju oduzimanja kemijskog oružja sirijskoj vlasti.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara