Izvještaj o slobodi medija: EU se boji moćnih političara; u Hrvatskoj stanje bolje

Izvještaj o slobodi medija: EU se boji moćnih političara; u Hrvatskoj stanje bolje

Foto: Shutterstock

U HRVATSKOJ je prošle godine ostvaren umjeren napredak u poštivanju slobode medija, ali je dvije trećine zemlja svijeta nazadovalo na tom polju, priopćili su danas Reporteri bez granica u tradicionalnom izvještaju.

Svake godine Reporteri bez granica ispituju stanje slobode medija u 180 zemalja svijeta i rade svjetsku rang listu medijskih sloboda. Hrvatska je za 2014. godinu zauzela 58. mjesto, što je napredak za sedam mjesta u odnosu na 2013. godinu. Hrvatskoj je ovo na ljestvici RSF-a najbolji plasman od 2008. godine.

RSF stanje medijskih sloboda mjeri po sedam kriterija: pluralizmu u medijima, njihovoj neovisnosti od političkih i poslovnih institucija, samocenzuri, zakonskom okviru medijskih djelovanja, transparentnosti, kvaliteti medijske infrastrukture i razini zlostavljanja novinara.

Hrvatska je dobila ocjenu 26.12 (nula je najbolja, sto najgora) i pripada u skupinu zemalja od 25 do 35 bodova s "vidljivim problemima" u poštivanju medijskih sloboda.

Na vrhu ljestvice RSF-a su Finska (prva petu godinu za redom), Danska, Norveška, Švedska i Nizozemska. Od zemalja EU-a od Hrvatske su lošije Mađarska na 65. mjestu, Italija na 73., Grčka na 91. i Bugarska na 106. mjestu.

Slovenija je na 35. mjestu, BiH je 66., Srbija 67., Crna Gora 114., a Makedonija je 117. mjestu.

Rusija na 152. mjestu

Najbolja sjevernoamerička zemlja je Kanada na visokom osmom mjestu, Južnoamerikance po slobodi medija predvodi Urugvaj koji je 23., Tajvan je najbolji u Aziji na 51. mjestu, a u Africi Namibija koja je 17.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjedinjene Države su na 49., a Rusija na 152. mjestu.

Pet najlošijih zemalja su Kina, Sirija, Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

RSF navodi da sloboda medija u svijetu pada zbog toga što skupine poput Islamske države ili Boko Harama kontroliraju protok informacija zabranjujući novinarima pristup ili, još gore, otimaju ih ili ubijaju. Nekim se zemljama zamjera vjerska cenzura, Sjedinjenim Državama uhićenje novinara koji su pratili prosvjede nakon smrti Michaela Browna u Fergusonu, a Europskoj uniji neuspjeh u tome da medije drže podalje od utjecaja moćnih političara.

Duka: 58. mjesto Hrvatske vjerojatno je realno

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka ocijenio je kako je "vjerojatno realno" izvješće međunarodne udruge "Reporteri bez granica" (RSF) o medijskim slobodama.

"Ovo 58. mjesto je vjerojatno realno i mislim da Reporteri bez granica ocjenjuju medije najobjektivnije u cijelom svijetu", rekao je Hini u telefonskom razgovoru Duka.

Dodao je da Reporteri bez granica imaju u tome najdulju tradiciju i široki krug suradnika.

"Hrvatska je, eto, ipak u prvoj trećini zemalja u svijetu što se tiče medijskih i novinarskih sloboda. Sedam mjesta bolja pozicija nego prošle godine ne znači puno, ali je to najbolja pozicija koju smo imali od 2008. godine", kaže Duka.

Ocijenio je da su glavni novinarski i medijski problemi u Hrvatskoj pogoršani uvjeti rada novinara, netransparentno vlasništvo i koncentracija medijskog vlasništva, prije svih ekonomski pritisci na novinare i medije.

"Dobro je što je posljednjih godina zaista manje fizičkih napada i prijetnji novinarima, a prijetnje su se počele i kažnjavati", rekao je Duka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara