Jačaju gospodarske aktivnosti u Sloveniji, BDP povećan za 2.9 posto

Jačaju gospodarske aktivnosti u Sloveniji, BDP povećan za 2.9 posto

Screenshot: YouTube

SLOVENSKI BDP u prvom kvartalu ove godine povećan je za 0,8 posto u odnosu na zadnji kvartal prošle i za 2,9 posto prema prvom kvartalu lani, objavio je u petak slovenski statistički zavod.

Polovicu rasta generirale su prerađivačke djelatnosti, a jačanju gospodarskih aktivnosti značajno su prdoinijeli i turizam te nastavak trenda povećanja izvoza. Dodana vrijednost u trgovini povećana je za 3,8 posto u odnosu na lanjsko razdoblje, dok je u graditeljstvu pala za 1,7 posto, prema prvim procjenama statističkog zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On navodi da na nastavak oporavka gospodarske aktivnosti i dalje pozitivno utječe vanjska potražnja pa je izvoz povećan za 5,4 posto prema prvom kvartalu lani, pri čemu prednjače proizvođači dijelova za automobilsku industriju te kovinsko-prerađivački sektor.

Nakon pada na početku prošle godine, prvi put je porasla i domaća potrošnja i to za 2,6 posto, ali je zabilježen i pad bruto investicija za 0,8 posto.

Konačna (finalna) potrošnja povećana je za 0,2 posto. Pritom je potrošnja domaćinstava porasla za 0,4 posto, uglavnom zbog više od 10-postotnog rasta kupovine trajnih dobara, dok je potrošnja države pala za 0,5 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara