Jačanje trgovinskih veza: Kineski predsjednik se sastaje s Fidelom Castrom

Jačanje trgovinskih veza: Kineski predsjednik se sastaje s Fidelom Castrom

Foto: Hina

KINESKI predsjednik Xi Jinping doputovao je u ponedjeljak navečer na Kubu koja je zadnja postaja njegova putovanja po Latinskoj Americi posvećena uglavnom trgovinskim vezama Pekinga i tog dijela svijeta.

Xija je u zračnoj luci Jose Marti dočekao prvi potpredsjednik Miguel Diaz-Canel, piše kubanska agencija Prensa Latina. Na Kubu je doputovao iz Venezuele pošto je boravio u Brazilu i u Argentini.

Peking je drugi trgovinski partner tog komunističkog otoka nakon Venezuele i njegov najveći financijaš.

Xi Jinping se u utorak treba sastati s kubanskim kolegom Raulom Castrom s kojim će potpisati bilateralne ugovore. U srijedu će posjetiti Santiago de Cubu, drugi po veličini grad u zemlji koji je jako stradao u uraganu Sandy 2012., pri čemu je poginulo 11 ljudi a 17.000 kuća je uništeno. Kineski predsjednik mogao bi ondje najaviti kinesku inicijativu u vezi s obnovom kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineske i kubanske vlasti nisu iznijele pojedinosti programa posjeta, ali bi se Xi Jinping mogao sastati i s povijesnim vođom kubanske revolucije Fidelom Castrom (87).

Kineski predsjednik je tijekom svoje turneje potpisao važne ugovore, napose u energetskom i u sektoru gospodarskog razvoja.

Xi je na početku svog putovanja predložio osnutak fonda za financiranje infrastrukture u Latinskoj Americi s 20 milijarda dolara. Kina se usto na summitu zemlja BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) održanom u Brazilu pridružila projektu banke za razvoj s kapitalom od 50 milijarda dolara.

Kineska trgovinska razmjena s Latinskom Amerikom u naglom je porastu zadnjih godina i u 2013. je iznosila 261,6 milijarda dolara. Peking je najveći trgovinski partner Brazila i drugi partner Argentine i Kube.

Prije 25 godina Kina je bila tek 17. destinacija za latinskoamerički izvoz. Danas na to područje otpada 20 posto izravnih kineskih ulaganja u inozemstvu koja su se lani popela na 90 milijarda dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara