Jači i od Saudijske Arabije: Venecuela postala svjetski lider po zalihama nafte

Foto: AFP

VENECUELA je pretekla Saudijsku Arabiju i postala zemlja s najvećim dokazanim naftnim zalihama, priopćio je jučer BP u svom Statističkom pregledniku svjetske energije koji se objavljuje svake godine.

Na kraju prošle godine, Venecuela je u rezervi imala 296,5 milijardi barela, što čini čak 18 posto ukupnih svjetskih zaliha, stoji u izvješću BP-a. Usporedbe radi, Saudijska Arabija je držala 265,4 milijardi barela, odnosno 16 posto svjetskih zaliha. Treća je na listi Kanada, koja drži 11 posto. Tu je i Rusija, koja je i dalje najveći svjetski proizvođač nafte, a zalihe joj se procjenjuju na 88,2 milijardi barela.

Valja napomenuti kako je krajem 2010. godine zaliha Venecuele procijenjena na svega 211,2 milijardi barela nafte, što znači da je produkcija u međuvremenu značajno porasla. To je u skladu s Chavezovim planom da zemlja pojača produkcijske kapacitete na šest milijuna litara barela dnevno do 2019. godine.

Međutim Venecuela, kao i ostale zemlje izvoznice nafte, bi mogle problema imati zbog trenda pada cijena sirove nafte. Zbog spekulacija da će kriza u Europi dovesti do nove globalne recesije i pada proizvodnje, cijena nafte je tijekom prošlog mjeseca pala za 15 posto, što je najveći pad još od 2008. godine. Venecuelanski ministar nafte Rafael Ramirez smatra kako bi cijena barela trebala ostati preko 100 dolara, jer bi se u protivnom zemlje izvoznice mogle naći u opasnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara