Jadran dolazi bušiti tvrtka čija je podružnica nadmašila Shell po broju izljeva nafte u delti Nigera

Jadran dolazi bušiti tvrtka čija je podružnica nadmašila Shell po broju izljeva nafte u delti Nigera

Foto: Hina

OD DVA strana konzorcija koje je Vlada odabrala za bušenje Jadrana, jedan predvodi tvrtka koja je našla svoje mjesto među sto najvećih korporativnih zagađivača zraka u SAD-u, a drugi tvrtka čija podružnica u Nigeriji uspijeva nadmašiti Shell po broju izljeva nafte u delti Nigera, piše portal H-alter.org koji je prošao ekološke incidente koji su očito promakli našoj Vladi.

> Reagiranje: Sve kompanije s dozvolom za istraživanje i eksploataciju ugljika imaju besprijekorne standarde po pitanju zaštite okoliša

Marathon Oil se 2013. godine našao na 67. mjestu najvećih korporativnih zagađivača zraka u SAD-u, ispred nekih poznatijih imena kao što je Monsanto. Prema istraživanju sveučilišta Michigan, kvart u kojem je smještena Marathonova rafinerija u Detroitu najzagađenije je područje u saveznoj državi Michigan. U toj rafineriji nedavno je omogućena prerada nafte iz kanadskih bitumenskih pijesaka, čija je eksploatacija Kanadu svrstala u vrh najvećih svjetskih zagađivača.

Marathon je od rujna 2003. do siječnja 2010. prijavio 60 incidenata povezanih s curenjem nafte, navodi se u knjizi "BP and the Macondo spill". 2006. godine su platili nagodbu od 38 tisuća dolara zbog kršenja legislative o kemikalijama na platformi uz obalu Aljaske, a još 1991. godine pristali su platiti 900 tisuća dolara zbog kršenja zakona o zaštiti vode u rafineriji u Indianapolisu.

Tvrtke kćeri austrijskog OMV-a, koji je u konzorciju za Jadran partner Marathonu, bilježe također nekoliko izljeva nafte dovoljno velikih da dospiju u medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predvodnik drugog konzorcija je tvrtka ENI čija je tvrtka kći po učestalosti izljeva nafte u Nigeriji uspjela nadmašiti po istome poznati Shell. Agip Oil je prijavio 471 izljeva nafte između siječnja i rujna 2013. godine. Godinu dana ranije imali su 474 izljeva.

Izljevi se događaju u području delte rijeke Nigera, truju podzemne vode i osnovu za život poljoprivrednog stanovništva koje od nafte nema nikakve koristi, ali trpi sve štete, piše H-alter.org.

Partner ENI-ju s 40 posto udjela je MedOilGas čija platforma s talijanske strane Jadrana godinama izaziva negodovanje stanovništva, ribara i aktivista. Tako je u Pescari protiv izgradnje platforme u travnju 2013. prosvjedovalo trideset tisuća ljudi. MedOil se pak žalio na neke zahtjeve talijanskog ministarstva nadležnog za okoliš vezano uz okolišnu dozvolu za projekt, ali im je žalba odbačena.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara