"Jaki otrovi koje koriste utječu na neplodnost, rađaju se djeca s deformacijama, pojavljuju alergije"

Foto: Facebook

MONSANTO, američka tvrtka koja je ujedno i jedan od najvećih svjetskih proizvođača GMO proizvoda traži prodajnog predstavnika za područje čitave Hrvatske.

Umirovljeni profesor genetike i oplemenitelj bilja, Marijan Jošt smatra da njihov ulazak na naše tržište ne treba čuditi kad u tijelima poput Vijeća te odbora za GMO, Hrvatska ima ljude koji se otvoreno zalažu za uvođenje GMO proizvoda.

"Stravično je i zabrinjavajuće da nekolicina ljudi ima moć da olakša uvođenje GMO usjeva u zemlju. Kakva je to demokracija ako su se sve županije u Hrvatskoj izjasnile da ne žele GMO, a onda jedno tijelo u zemlji može dozvoliti uvoz GMO-a", rekao je profesor Jošt za Index.

Svaki četvrti Amerikanac alergičan na gluten

O tome koliko je GMO loš i štetan navodi nekoliko primjera i istraživanja. Tako je, kaže Jošt, u SAD-u, gdje se GMO usjevi sade već godinama, svaki četvrti stanovnik alergičan na gluten, koji se nalazi u pšenici. U isto vrijeme u Europi je na gluten osjetljivo od 0,1 do 0,2 posto ljudi, a u Kini i Rusiji u kojima se ne sadi GMO sjeme, alergija na gluten je nepoznata.

Isto tako dodaje kako je u Argentini 90-ih godina zbog recesije vlast dozvolila Monsantu ulazak i počelo se s velikim usjevima GMO soje, što je dovelo do propadanja malih farmera.

Ono što je, tvrdi još gore, je činjenica da je ta soja postala otporna na totalni herbicid, koji je s vremenom stvorio super korove, a kako bi se njega uništilo, počelo se s velikim prskanjem iz zraka, a otrov se vjetrom prenosio u naseljene krajeve.

"Parovi su tad počeli imati problema s neplodnošću, a žene koje bi uspjele zatrudnjeti su ili završavale sa spontanim ili su se znala rađati djeca s raznim deformacijama, to je ono strašno", rekao je Jošt.

Istraživanje Seralinija dokazalo da GMO kukuruz utječe na pojavu tumora

Ističe kako je i grupa znanstvenika u Francuskoj pod vodstvom Gillesa Seralinija, francuskog profesora molekularne biologije, provela trogodišnje istraživanje na štakorima koje su hranili s Monsantovim kukuruzom koji je sadržavao Round up (totalni herbicid) i nakon četiri mjeseca kod njih su se počeli pojavljivati tumori.

"To je istraživanje objavio ugledni znanstveni časopis koji ga je nakon niza pritisaka morao povući. To dokazuje koliko je Monsanto jak i utjecajan pogotovo u političkim krugovima. Uzmimo za primjer SAD gdje bivši članovi Vlade rade sad za Monsanto dok su sadašnji članovi Vlade došli iz Monsanta. I sam predsjednik Obama nedavno je donio zakon po kojem je praktički nemoguće tužiti Monsanto", rekao je Indexu profesor Jošt.

Upozorio je na činjenicu kako je Europa da bi zadovoljila kriterij Svjetske trgovinske organizacije morala dozvoliti da uvezeni usjevi soje mogu sadržavati 200 puta veću dozu totalnog herbicida Round up-a od one maksimalno dozvoljene.

Taj herbicid je tvrdi, tako jak otrov koji omogućava dotičnoj biljci koja izraste iz tog GMO sjemena da ostane zelena dok ništa pored nje ne može uspjeti.

"Alpe Adria regija slobodna od GMO mogla bi nas spasiti"

"U Europi postoji inicijativa da se zemlje kao Italija, Mađarska, Austrija, Slovenija i Hrvatska proglase kao Alpe Adria zemlje koje bi bile slobodne od GMO-a, i to bi za Hrvatsku puno značilo, a i za njezin turizam", rekao je profesor Jošt.

Ističe kako dolaskom GMO-a u Hrvatsku pak postoji problem da se hrvatski seljaci, koji nisu dovoljno educirani daju nagovoriti od strane Monsantovih prodajnih predstavnika da kupe GMO sjeme.

Svi oni bi napominje, trebali znati da je Monsanto od svog osnutka do danas proizveo toliko jake otrove i kemikalije zbog kojih je bio i kažnjavan.

"Iako po meni Monsanto neće puno profitirati od Hrvatske budući da smo mi mala zemlja koja ni za sebe nije u stanju proizvesti dosta hrane, ipak bi mu u korist mogla doći činjenica da je ušao u Europu, gdje je još jedna zemlja pala pod njegov utjecaj", zaključio je Jošt.

Trgovinski ugovor SAD-a i Europe mogao bi biti opasan

Sunčana Pešak, koordinatorica za hranu Zelenih mreža aktivističkih grupa (ZMAG) za Index kaže da se izrazito boji trgovinskog sporazuma kojeg potpisuju SAD i Europa, a kojim bi se ako prođe, u Hrvatskoj promijenilo niz stvari vezanih za GMO.

"Tako bi korporacije poput Monsanta dobile dodatnu moć jer bi mogle tužiti državu koja donese zakone u kojima bi im se smanjila dobit. Tvrtke poput njih u svojim GMO usjevima koriste ogromne količine kemikalija koje su otrovne i loše utječu na okoliš, a postoje i veliki rizici za zdravlje iako nikad nisu provedena dugoročna istraživanja kako bi se točno vidio njihov utjecaj na zdravlje", rekla je Pešak.

Kaže kako Hrvatska može naći spas u udruživanju s drugim europskim institucijama i grupama koje se bore protiv GMO proizvoda i velikih kompanija koje ih proizvode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara