Jakovina: Hrvatske vode, Hrvatske šume i poljoprivredno zemljište neće biti privatizirani

Jakovina: Hrvatske vode, Hrvatske šume i poljoprivredno zemljište neće biti privatizirani

Foto: Hina

HRVATSKU čeka reorganizacija sustava vodoopskrbe i odvodnje, a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ponavlja da to nije prvi korak ka privatizaciji.

Sudeći prema tvrdnjama resornog ministra, odzvonilo je neefikasnosti vodno-gospodarskog sustava i velikim gubicima koje stvaraju 152 komunalna poduzeća. Prema preuzetim europskim obvezama Hrvatska do 2023. godine treba realizirati oko 4 i pol milijarde eura vrijedne infrastrukturne projekte. U suprotnom, prijeti nam plaćanje visokih penala. Cilj predstojeće reforme je povećati efikasnost i poboljšati javnu uslugu.

"S ciljem preslagivanja cijelog sustava kako bi dao što bolje rezultate i odradi te projekte krećemo u reformu koja će trajati u idućih 12 do 24 mjeseca. Imat ćemo optimalan broj poduzeća koja će pružati usluge građanima u opskrbi vode, ali i provoditi sve ove važne projekte", najavio je Jakovina.

Odbacio je spekulacije da to uvod u privatizaciju vodoopskrbnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javne politike ove Vlade su vrlo jasne. Premijer i ja smo više puta rekli da Hrvatske vode, Hrvatske šume i poljoprivredno zemljište nije predmet prodaje i privatizacije i nikada neće biti. Dušebrižnici koji plasiraju te dezinformacije zapravo su oni koji su rasprodavali poljoprivredno zemljište i koji su prije par godina pokušali u tišini napraviti privatizaciju vodno-gospodarskog sektora, odnosno privatizaciju Hrvatskih voda. Ovo nije privatizacija, i dalje su vlasnici (infrastrukture) jedinice lokalne samouprave", odnosno komunalna poduzeća koja su u njihovom stopostotnom vlasništvu, rekao je Jakovina.

Građanima će, osim kvalitetnije usluge, to donijeti i promjenu cijene vode, potvrdio je ministar poljoprivrede.

"S obzirom na nejednake cijene koje su sada između općina i gradova, u ovoj fazi analize koje su potvrdile studiju, u nekim jedinicama lokalne samouprave će cijene ići prema gore, a u nekima će se one korigirati i prema dolje", najavio je Jakovina.

Dugoročno, do 2023. godine cijena vode svugdje bi se trebala povećati, zaključio je.

"Ovisno o izgrađenosti sustava 2023. kada svako naselje preko dvije tisuća stanovnika bude imalo pročistač i sustav odvodnje, kada sva naselja preko 50 stanovnika budu imala vodoopskrbu, normalno da će ta usluga morati biti nešto skuplja za sve građane Hrvatske", zaključio je Jakovina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara