Jakovina: Tri milijarde eura ulaganja u vodno gospodarstvo do 2023.

Foto: Hina

MINISTAR poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas u Belišću kako Hrvatskoj do 2023. godine predstoje ulaganja u projekte vodnog gospodarstva vrijedne oko tri milijarde eura.

Na sastanku s čelnicima belišćanske gradske uprave Jakovina je kazao da, uz dobre projekte, svatko treba odraditi svoj dio posla, a treba imati lokalnu i regionalnu samoupravu koja ih neće kočiti nego pomagati. Jedinice lokalne samouprave samo ulaganjima mogu osigurati kvalitetan standard življenja i ostanak ljudi na svojim područjima, napomenuo je.

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić zahvalio je ministru Jakovini na pomoći u realizaciji investicije Hrvatskih voda na sustavu vodoopskrbe Belišća i Valpova, čiji je zastoj mogao prouzročiti da oko 26 tisuća građana s toga područja ostane bez pitke vode.

Dodao je kako su završetkom te investicije, ukupno vrijedne oko 8,5 milijuna kuna, stvoreni preduvjeti za nove projekte vodoopskrbe na području Valpova i Belišća koji su, samo u prvoj fazi, vrijedni 35 milijuna eura.

Upitan za komentar odluke osječkog Upravnoga suda, koji je prihvaćajući tužbe županjske Sladorane i virovitičke šećerane Viro, poništio rješenje Ministarstva o raspodjeli kvota za šećer, zbog čega ove tvrtke štetu procjenjuju na 97,5 milijuna kuna, Jakovina je u izjavi novinarima kazao kako to ne može komentirati, jer nije dobio obrazloženje presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknuo je kako je odluku o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer donio "na temelju zakonskih ovlasti, koje ima kao resorni ministar i vodeći računa o širim interesima poljoprivrednih proizvođača i prehrambene industrije".

Proračun ministarstva manji za 300 milijuna kuna

Dodao je kako "ni jedna šećerana nije iskoristila kvotu, na koju su se dvije šećerane žalile" te je i prije presude, gledajući proizvodne rezultate, naložio stručnim službama izradu analize na temelju koje će se vidjeti "postoji li potreba za korekcijom pojedinih kvota ili ne".

Po medijima se govori o nekim velikim gubitcima za proračun ili odštetama, ali ni o kakvim odštetnim zahtjevima nije bilo govora, kazao je napominjući kako Upravni sud u ovom postupku nije odlučivao o naknadi štete, već može poništiti rješenje i uputiti Ministarstvu na novo donošenje.

Dodao je kako će se, nakon primitka obrazloženja sudske odluke, "poduzeti svi pravni koraci kako bi se zaštitili interesi Ministarstva i Republike Hrvatske".

Na novinarski upit koji će sektori Ministarstva biti najviše zakinuti rebalansom proračuna ministar Jakovina je kazao kako će, s obzirom na prekomjerni deficit i planirane uštede, proračun ministarstva biti manji za nešto manje od 300 milijuna kuna. Napomenuo je kako pri tome "gotovo ni malo nisu dirani projekti i potpore, a na svemu ostalome se maksimalno štedjelo".

Ministar Jakovina danas je u Belišću obišao tvrtke Duropack-Belišće, Hidrobel i Fochista-Belišće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara