Jandroković poručio premijeru: Bolje mu je da se bavi gospodarstvom i ne skreće pozornost na nebitne teme

Foto: Index

HNS-ov Goran Beus Richembergh osvrnuo se na protekle izbore za EU parlament. Rekao je da bi za buduće izbore trebalo razmisliti o sustavu glasovanja, budući da je prag za ulazak kandidata u EP 10%. Treba razmisliti ima li to smisla jer bi preferencijalni glasovi trebali imati utjecaj na konačan izbor, ovako po preferencijalnim glasovima nitko nije dobio mandat, rekao je Beus Richembergh. Na pitanje jesu li trebali ići na zajedničku listu i s IDS-om HNS-ov zastupnik ustvrdio je da je 'naknadna pamet uvijek, naravno, bolja pamet'.

"Uvijek je širina platforme s koje krećete veća garancija za uspjeh. Teško je procjenjivati s ove točke. Svakako da bi više glasova donijelo i više mandata. To je jedino točno", rekao je Beus Richembergh.

Ne smatra da su ovi izbori obrazac za lokalne izbore jer smatra da se radi o potpuno dvije različite stvari. 'Ne samo zbog izbornog sustava nego i zbog tema koje dominiraju', rekao je Beus Richembergh i naglasio da je na lokalnim izborima puno viša razina poznavanja kandidata. Na pitanje hoće li HNS nešto mijenjati u kampanji za lokalne izbore u odnosu na europske, poručio je kako je to sasvim druga priča. "Možemo govoriti o stilovima, ali sadržaj je potpuno drugačiji".

Jandroković: Milanovićeva taktika je prozirna i neuspješna

HDZ je na EU izborima pobijedio, a Kukuriku koalicija izgubila, ustvrdio je HDZ-ov Gordan Jandroković. Podsjetio je na istraživanja u proteklih godinu dana i stanje u kojem je bio HDZ.

"Stranka se nalazila pod jednim strašnim pritiskom, ovaj rezultat je potvrda da su građani prepoznali promjene u HDZ-u. Dakle, ovo je za HDZ pobjeda. Što se tiče druge strane i premijera , ovo je jasna poruka, građani nisu zadovoljni na koji način on radi. Kaznili su licemjerje, nepotizam, političko kadroviranje - u konačnici nesposobnost da se pronađu rješenja koja bi osigurala izlazakHrvatskoj iz gospodarske krize. Dakle HDZ je pobijedio, a Kukuriku koalicija izgubila. To je jednostavan odgovor", odgovorio je Jandroković na pitanje jesu li građani razočarani vladajućom koalicijom.

Osvrnuo se Jandroković i na izjavu Zorana Milanovića o Ruži Tomašiću, nazvavši je elementarnom nepogodom. Poručio je premijeru da se rađe bavi gospodarstvom i izlaskom iz krize i da ne skreće pažnju na druge stvari. "Milanović očito koristi temu ksenofobije i šovinizma kako bi građanima pokazao da tema nije njihov standard i gospodarstvo, već borba protiv nekih izmišljenih nacionalizama", rekao je Jandroković.

"Radi se o jednoj vrlo prozirnoj i neuspješnoj taktici da se pozornost s onog što je doista prioritet u Hrvatskoj prebaci na ono što u ovome trenutku doista nije bitno", rekao je Jandroković. Na pitanje je li to zapravo u korist HDZ-u, Jandroković je odgovorio da Milanović ne uči iz vlastitih grešaka. "Siguran sam da će mu se, ako ovako nastavi, to odraziti i na lokalnim izborima".

Đapić: HDSSB je zaustavljen

"Rezultat HDSSB-a na izborima za Europski parlament nije iznenađenje", rekao je komentirajući ishod nedjeljnih izbora nezavisni kandidat za gadonačelnika Osijeka Anto Đapić. HDSSB je zaustavljen, kaže Đapić, a ovi će se izbori reflektirati i na lokalne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konačni rezultat koji su oni polučili je zaista mizeran. Mislim da je s ovim rezultatom srušen i taj veliki mit i preuveličavanje o njihovoj sjajnoj organizaciji, o jednoj vojničkoj sprezi", rekao je Đapić.

HDSSB-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika Mario Opačak bivši je član HSP-a u čijim je redovima govorio vrlo ružno o Branimiru Glavašu, kaže Đapić.

"To je inače bio čovjek koji se najgrubljim i najtežim rječnikom svojedobno okomljavao na HDSSB i to tako da je rijetko viđena ta žestina. On je, naravno, govorio istinu", rekao je Đapić.

Dragovan: Ksenofobične izjave nisu europska Hrvatska

Svaki izbori su određeni pokazatelji, a kad je o SDP-u riječ, vrlo jasno čitamo određenu poruku: kako o izlaznosti tako i o rezultatu koji smo ostvarili, rekao je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan. 'Naša odgovornost je nakon godinu i tri mjeseca mandata da još odgovornije prionemo poslu i u skladu s očekivanjima hrvatskih građana'.

"Mora se raditi još više, još bolje u interesu hrvatskih građana", ustvrdio je Dragovan. Kad je riječ o EU izborima i rezultatu, krivca niti tražimo niti ćemo ga tražiti, rekao je Dragovan i poručio da se sada okreću lokalnim izborima koji su potpuno drugačiji od ovih za Europskih parlament. Stoga nije htio ni komentirati jesu li pogriješili budući da su se razdvojili s Ivanom Jakovčićem.

"Ovi izbori su iza nas i o njima nemamo namjeru više raspravljati. Što bi bilo kad bi bilo. Mi smo izašli ovako kako smo izašli i dobili rezultat kakav smo dobili. I reći ću još jednu rečenicu: prije izbora, svatko od nas i ja osobno bi potpisao rezultat od 32 posto", rekao je.

Osvrnuo se Dragovan i na izjavu premijera Milanovića o Ruži Tomašić, koji ju je, podsjetimo, nazvao elementarnom nepogodom. I ja ću uvijek kao saborski zastupnik i odgovoran čovjek u politici uvijek reći s čime se ne slažem rekao je Dragovan i ustvrdio da je Hrvatska demokratska i otvorena zemlja na pragu ulaska u EU, za koju su pitanja nacionalne pripadnosti, tko piše kojim pismom ili tko pripada kojoj vjeri, bespredmetna.

"Oni koji na takav način vode politiku, to je njihovo pravo. Vjerojatno u Hrvatskoj postoje ljudi koji to prepoznaju kao svoju politiku. Mi mislimo drugačije i borit ćemo se protiv takve politike. Borit ćemo se za većinsko povjerenje birača koji smatraju da to nije dobra politika", rekao je Dragovan i zaključio: i ja ću isto tako stati na obje noge i biti protiv nacionalne mržnje, ksenofobičnih izjava jer smatram da to nije europska Hrvatska.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara