Janša: Lijevi lobi će zbog privatizacije izazvati krizu, prijevremene izbore

Janša: Lijevi lobi će zbog privatizacije izazvati krizu, prijevremene izbore

Foto: Hina

ČELNIK slovenske oporbe i bivši premijer Janez Janša izjavio je za austrijski "Kleine Zeitung" da sadašnja vlada premijera Mire Cerara neće izdržati do kraja mandata i da bi do novih prijevremenih izbore mogla dovesti neslaganja koalicijskih partnera oko privatizacije.

"Ovoj vladi ne dajem još niti godinu dana, uskoro ćemo imati prijevremene izbore", kazao je Janša u razgovoru koji su u ponedjeljak prenijeli slovenski mediji.

Vlada je prošli tjedan prihvatila načelni dokument o upravljanju državnom imovinom čija se vrijednost procjenuje na 10-ak milijardi eura, ali su među koalicijskim partnerima i dalje o tome primjetne razlike. Tako Socijalni demokrati (SD) traže da država u poduzećima i bankama zadrži najmanje četvrtinu dionica, a Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) je protiv prodaje osiguravateljske kompanije Triglav, koju smatra jamstvom stabilnosti državnog mirovinskog sustava u budućnosti. Sve to bi moglo usporiti postupak izlaska države iz slovenskog gospodarstva, što je preporuka Europske komisije radi stvaranja veće gospodarske konkurentnosti i privlačenja stranih investicija. Neki slovenski ekonomisti smatraju da je nemoguće privući strane investitore ako se dionice poduzeća ne ponude u cijelosti te ako država kroz političke elite zadrži dosadašnji utjecaj na korporativno odlučivanje i postavljanje uprava i nadzornih odbora.

Janša u razgovoru za austrijski list inzistira na svojoj poznatoj tezi o tome kako slovenskim koalicijskim vladama "iz pozadine" upravlja "nevidljivi" lijevi lobi koji ima jake gospodarske interese i snažan neformalni politički utjecaj, iako se upravo njemu samome ponekad predbacuje da je postavljao niz političkih kadrova u državna poduzeća u vrijeme kad je od 2004. do 2008. vodio svoju prvu vladu i inzistirao na privatizaciji, ali i prodaji velikih poduzeća poput Mercatora domaćim "tajkunima", koji su za to od državnih banaka uzimali velike kredite, što se kasnije pokazalo pogreškom s katastrofalnim posljedicama.

Lijevi lobi ruši vlade

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Janša sada tvrdi da lijevi lobi ruši vlade svaki put kad na dnevni red dođe neka tema koja je u suprotnosti s njihovim osobito gospodarskim interesima.

On tvrdi da je zbog toga i sada moguć scenarij rušenja Cerarove vlade zbog neslaganja premijerovih koalicijskih partnera oko privatizacije državne imovine. "Kad se netko suprotstavlja njihovim interesima, a to je sada slučaj s privatizacijom Telekoma Slovenije, oni izazovu krizu i raspuštanje koalicije, taj lobi djeluje kao nevidljivi partner svake vlade", kazao je Janša.

U vladi premijera Mire Cerara su tri stranke: uz njegovu Stranku modernog centra (SMC), još i stranka umirovljenika (DESUS) i Socijaldemokrati (SD). Vlada je prošlog tjedna prihvatila novu strategiju upravljanja državnom imovinom s ciljem da u vodećim poduzećima održi barem 25 posto dionica, a u međuvremenu se nastavljaju postupci privatizacije 15 tvrtki i banaka koje je na listu za prodaju dala ranija vlada Alenke Bratušek.

Među njima je i postupak prodaje Telekoma Slovenije za koji je jedinu obvezujuću ponudu dao britanski fond Cinven, ali je prodaja najvrednije kompanije iz sadašnjeg paketa poduzeća namijenjenih privatizaciji upitna zbog neslužbenih ocjena da nije ponuđena dobra cijena.

Državni tajnik Metod Dragonja, koji je u vladi zadužen za privatizaciju, izjavio je u subotu za ljubljansko "Delo" da se razmišlja i o alternativnom planu, po kojemu bi Telekom bio uvršten na međunarodnu burzu kako bi se postigla bolja cijena dionica, pri čemu bi jedan udio u nacionalnom teleoperateru i dalje zadržala država.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara