Janša će polovicu mandata odraditi iz zatvora?

Janša će polovicu mandata odraditi iz zatvora?

Foto: Hina

JEDNA od prvih zadaća novoizabranog slovenskog parlamenta koji će se na prvoj sjednici sastati 1. kolovoza bit će utvrditi što je sa zastupničkim mandatom bivšeg premijera Janeza Janše koji se nalazi u zatvoru.

Janša je prije tri tjedna počeo izdržavati dvogodišnju kaznu zatvora zbog osude za primanje obećanja mita u korupcijskoj aferi Patria. On je u nedjelju u parlament izabran na listi svoje Slovenske demokratske stranke (SDS), u općini Grosuplje kod Ljubljane, ali su mišljenja pravnika može li svoj zastupnički mandat i konzumirati ili izbore u toj jedinici treba ponoviti podijeljena, navode u utorak slovenski mediji.

"Janši bi mandat morao biti oduzet iako će biti i onih koji će reći da su birači znali da je u zatvoru i da su ga unatoč tomu demokratski izabrali", rekao je za Slovenski radio pravnik Janez Pogorelec. On tvrdi da bi u suprotnom došlo do neravnopravnosti pred zakonom jer po njemu zastupnicima koji su osuđeni na kaznu zatvora veću od šest mjeseci automatski prestaje mandat. To se prije nekoliko godina već dogodilo sa zastupnikom Srečkom Prijateljem koji je bio osuđen zbog nasilništva i iznude.

Drugi pravnici tvrde međutim da je Janšin slučaj specifičan jer u vrijeme osude i odlaska na izdržavanje kazne nije bio zastupnik u parlamentu, pa se na njega Prijateljev slučaj ne može primijeniti.

Pola mandata iz zatvora, pola na slobodi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je teoretski moguće da Janša prvu polovicu mandata odradi iz zatvora, a drugu sa slobode, ako mu u međuvremenu izvršenje kazne ne odgodi vrhovni sud ili ako ga ne pomiluje predsjednik Borut Pahor.

Profesor na Pravnom fakultetu u Ljubljani Rajko Pirnat navodi da po njegovu mišljenju Janši nakon što je osuđen nije moguće priznati zastupnički imunitet, te da on ne može zahtijevati prekid izvršenja kazne radi obavljanja zastupničkih dužnosti, prenijelo je u utorak ljubljansko "Delo".

Slovenski mediji navode da će odluka o potvrđivanju ili nepotvrđivanju Janšina mandata svakako biti politička odluka većine u novom parlamentu u kojemu Janšin SDS ima samo 21 glas među 90 zastupnika.

Janšini zastupnici će prema vlastitim najavama zbog navodne "nelegitimnosti izbora" bojkotirati neka parlamentarna zasjedanja i odluke, a i dalje tvrde da je njihov predsjednik i bivši premijer "jedini politički zatvorenik u srcu Europe", te pozivaju Europsku uniju da reagira. To je suprotno onima koji smatraju da će se Janša i njegovi pristaše morati pomiriti s činjenicom da bivši premijer nije zatočenik savjesti nego samo političar u zatvoru, kakvih ima i u drugim državama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara