Janukovič pod pritiskom Zapada: Ubrzo konačno rješenje slučaja Timošenko

Foto: Guliver Image / Getty Images

UKRAJINSKI predsjednik Viktor Janukovič u petak je izjavio da se ubrzo očekuje konačno rješenje pitanja zatočene bivše premijerke i njegove političke suparnice Julije Timošenko.

Zapad ne prestaje vršiti pritisak za oslobađanje Timošenko, ocjenjujući da je ona žrtva političkog suđenja, a to je pitanje ugrozilo i potpisivanje povijesnih sporazuma između Europske unije i Ukrajine krajem studenoga.

"Još se moramo suočiti s najbolnijim pitanjem, a radi se o slučaju Timošenko", kazao je Janukovič na sastanku s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom.

"Tražimo izlaz iz te situacije i nadam se da ćemo uskoro definitivno dokučiti na koji način riješiti to pitanje", kazao je Janukovič.

Zatvorena od kolovoza 2011., Timošenko je osuđena dva mjeseca poslije na sedam godina zatvora zbog zloporabe vlasti. Proglašena je krivim za sklapanje nepovoljnih plinskih ugovora s Rusijom 2009. godine čime je značajno oštetila Ukrajinu. Timošenko i njene pristaše tvrde da je riječ o političkom procesu iza kojeg stoji upravo Viktor Janukovič.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara