Japan: Nakon 17 godina u bijegu, uhićena članica kulta odgovornog za teroristički napad u podzemnoj

Japan: Nakon 17 godina u bijegu, uhićena članica kulta odgovornog za teroristički napad u podzemnoj

Foto: AFP

JAPANSKA policija uhitila je članicu tamošnjeg zloglasnog kulta sudnjeg dana, odgovornog za stravični napad nervnim plinom u tokijskoj podzemnoj željeznici 1995. godine.

Uhićena 40-godišnjakinja Naoko Kikuchi zadnjih je 17 godina provela u bijegu, a uhićena je u gradiću Sagamihara nakon što ju je policiji otkucao netko od susjeda. Kikuchi je bila sljedbenica Aum kulta vrhovne istine. Zloglasna je grupe 20.ožujka 1995 godine na stanici podzemne željeznice u Tokiju pustila otrov sarin, od čega je preminulo 13 ljudi, a preko 5500 putnika je imalo zdravstvene tegobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kikuchi je policiji priznala da je sudjelovala u izradi plina koji napad središnji živčani sustav, lai nije znala kako će biti iskorišten, javlja CNN. Policija javlja kako je uz nju uhićen još jedan muškarac, navodno zbog skrivanja osumnjičenika. Valja napomenuti kako je policija nedavno povećala nagradu za informacije koje mogu dovesti do njenog uhićenja. Nepoznati susjed tako je u džep pospremio 125.000 dolara.

Naime, Kikuchi je pretposljednja članica kulta koja se nalazila u bijegu. Policiji je na spisku ostao još samo Katsuya Takahashi. Dosad je ukupno uhićeno preko 200 članova Aum kulta zbog povezanosti s navedenim napadom, a njih 13, uključujući i gurua kulta Shoka Asaharu, osuđeno je na smrt. Ipak, kako javlja CNN, nitko od njih još nije pogubljen,

Kult danas tvrdi kako je benigna religijska grupa, ali su na vrhuncu svog djelovanja devedesetih propovijedali kako dolazi kraj svijeta i da se moraju naoružati za predstojeće bitke. Skupljali su oružje i ubojite plinove, a napad u podzemnoj bio je, za članove kulta, početak apokaliptične borbe s vladom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara