Japan dobio prvu ženu na čelu banke

Screenshot: Youtube

Chie Shimpo (48) postala je prva žena na čelu jedne banke u Japanu. Najveća japanska brokerska kuća "Nomura Holding" izabrala je Shimpo za direktoricu iako japanskim financijskim sektorom dominiraju muškarci, prenosi AFP.

Hvalevrijedan potez uslijedio je nakon što je japanski premijer Shinzo Abe nedavno pozvao na veće uključivanje žena u tržište rada apelirajući pritom na kompanije da povećaju udio žena u upravnim odborima.

Centralna banka Japana, Bank of Japan, ima samo jednu ženu u upravom odboru od devet članova, dok ostale vodeće banke, Mitsubishi UFJ, Sumitomo Mitsui and Mizuho Financial uopće nemaju žene na rukovodećim pozicijama.

Shimpo je završila MBA studij na Stanfordu, diplomirala je na prestižnom japanskom sveučilištu Waseda, a u Nomuru je stigla još 1989. godine. U 2012. godini postala je izvršna direktorica nakon rada u odjelu trgovine dionicama i obveznicama.

"Kada sam na poslu ne razmišljam o svom spolu. Nikad se nisam osjećala podcijenjeno jer sam žena. Možda je bolje reći da sam se asimilirala u dominantno muški svijet", rekla je Shimpo te dodala da Japan mora stvoriti poslovno okruženje u koje će se moći uključiti i mlađe žene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara