Javile su nam se trudnice iz cijele zemlje: Ginekolozi naplaćuju preglede i ne izdaju račune

Javile su nam se trudnice iz cijele zemlje: Ginekolozi naplaćuju preglede i ne izdaju račune

Ilustracija: Shutterstock

NAKON što smo u petak objavili da ginekolozi koji imaju ugovor s HZZO-om naplaćuju redovne preglede za trudnice koji bi  trebali biti besplatni, javile su nam se žene iz cijele zemlje koje "besplatne" preglede plaćaju od 40 kuna naviše.

Donosimo njihove priče, imena ginekologa smo izostavili ali ćemo ih prijaviti nadležnim institucijama.

> Reakcija - Odvjetnica Dominkuš: Nije točno da dr. Beljo ne izdaje račune

"100 kuna za ultrazvuk"

"Htjela bih vam javiti kako sam i ja imala nažalost isto ovakvo neugodno iskustvo sa svojim ginekologom koji me uvjeravao da se trudnički pregledi i ultrazvuk naplaćuju 100kn, obavila sam takva dva pregleda i nakon toga promijenila ginekologa jer sam se upoznala sa svojim pravima i ne bih voljela da me netko vuče za nos. Radi se o jednom Domu zdravlja u Zagrebu. Nadam se da će vam ovo pomoći u rješavanju problema"

"Naplaćivao mi je preglede i prije 18-te godine"

"Pozdrav! Vidjela sam vašu objavu o naplaćivanju usluga koje su zapravo besplatne. Imala sam i sama takav slučaj kod ginekologa iz Duge Rese.On ne samo da mi je naplaćivao preglede ultrazvuk i papu nego je to činio i dok mi nije bilo 18 što je sramotno. Hvala bogu snašla sam se i tražila račun, ali kada sam to izgovorila više nisam trebala platiti. Znam dosta djevojaka koje su se sramile tražiti račun i bilo što reći pa su platile. Lijepo od vas što pokrećete nešto u vezi toga jer je sramota da nas pljačkaju. Ja sam se premjestila kod drugog ginekologa, i on me nije nikad tražio da nešto platim. Lijep pozdrav!"

"Kad sam tražila račun, prestali su mi naplaćivati"

"Evo moje priče;
Ginekolog mi je redovan UZV koji sam obavljala jednom godišnje naplaćivao 130 kn, drugu godinu 120 kn, treću 100 kn. Bilo mi je to čudno jer je cjenik u ordinaciji bio drugačiji. Račun nisam tražila jer sam vidjela da nikome ne izdaju.

Ujedno čudno mi je bilo i to što sam skužila da nekim ženama ne naplati, iako su žene očekivale da će naplatiti. Sestra bi im rekla: ma, uredu je ovaj puta za uzv.

Zahvaljujući jednoj djevojci sa foruma koja je pokrenula tu temu odlučila sam da više neću platiti niti lipu ako mi ne bude izdan račun.

Tako je i bilo, dolazim na pregled, obavljen UZV, ustanovljena trudnoća (rizična), sestra mi kaže - 100 kuna UZV, ja velim - mogu dobiti račun. Sestra: što će vam? Ja: Pa rečeno mi je da sve što platiti kod ginekologa mogu tražiti povrat od HZZO-a. Sestra: Onda ništa jer ako vi tražite povrat onda njemu skidaju s glavarine.

Tu mi je bilo sve jasno, ako oni tvrde da je legalno to što naplate zašto bi im onda to HZZO skinuo od glavarine.

Za mjesec dana novi pregled i novi UZV , opet sestra kaže, 100 kuna. A ja velim: Može račun. Sestra: A da, u redu je.

Nakon toga ginekolog mi više nije radio UZV nego me je slao u bolnicu. Iako je svim mojim prijateljicama koje su pristale plaćati radio svaki puta. Tada mi je bilo jasno, očito je očekivao da ću pristati na plaćanje samo kako ne bih morala u bolnicu na UZV. Meni bolje, ostali su mi novci u džepu.

Zanimljivo je da sam informativno zvala svoj područni HZZO - kontrolora i pitala ga u vezi toga. Znate što mi je rekla djelatnica: "Gospođo, a što da vam velim i nama naplate iako znaju da bi im mi mogli poslati inspekciju i pisati kaznu. To vam je tako. "

Priznajem, bila sam ljuta zbog toga. Znači da bi ja trebala trpjeti nepravedan sustav.

Zvala sam zatim ministarstvo i tamo mi je rečeno da nisam dužna ništa platiti.

Eto to je moja priča. Treba samo biti odlučan i tražiti račun bez ustručavanja."

 "Ginekolog je neprofesionalan"

"Pišem Vam s anonimnog maila, ali ako Vam treba potvrda javit ću Vam se i s pravim imenom i prezimenom, ali smatram da to za ovaj slučaj nije potrebno.

Nažalost, pacijentica sam kod tog liječnika već dvije godine. Budući da sam studentica i nisam iz Zagreba, pronalazak advekvatnog ginekologa mi je skoro pa nemoguća misija, a novca za privatnika nemam.

Problem kod ovog liječnika je to što je krajnje neprofesionalan. Naplaćuje mi ultrazvuk koji bi inače trebao biti besplatan, ali ja sam uvijek plaćala zato što nemam drugog izbora. Čovjek je toliko neugodan i siguran u sebe i kad dođem kod njega na pregled i kažem mu svoj medicinski problem, on mi je u par navrata rekao da sam luda i da je to nemoguće.

Zadnji put kad sam bila na pregledu rekao mi je da sam luda zato što imam bolesnu štitnjaču i da je nemoguće da mlada cura ima takvu bolest (iako nalazi pokazuju suprotno) i da bih trebala ostati trudna. Ostala sam šokirana zato što ne planiram djecu, a pogotovo neću rađati samo da bih bila zdrava, i to sam mu rekla i onda mi je on objašnjavao i ponižavao me zato što ne želim ostati trudna i nazvao me sebičnom jer ne želim djecu sa 21 godinom.

Tada sam odlučila promijeniti ginekologa, ali to je gotovo pa nemoguća misija pronaći nekog doktora koji nema loše kritike po forumima i koji još prima pacijente.

I za kraj bih samo htjela reći da mi je isto tako dotični gospodin prepisao kontracepcijske tablete bez ikakvih krvnih nalaza i pretraga jetre, što je gotovo pa nužno pri tom. Tad me isto prozvao paničarkom i ludom jer bi ja sad na nekakve pretrage a 'mlada sam i ništa mi nije'.

Naravno da mi tablete nisu odgovarale i da sam ih morala prestati uzimati, i da je moja bolest sa štitnjačom počela tada otprilike.

Napisala sam poduži tekst sa stvarima koje možda i nisu bitne, ali htjela bih ukazati na problem neprofesionalnih liječnika, jer znam da mnogo mladih i naivnih cura vjeruje svojim liječnicima iako ih ne liječe adekvatno, i sve se radi površno i bez brige oko pacijenta. Smatram da bi svaka osoba trebala imati povjerenja u svog doktora, a ne da se boji reći neke simptome samo da ga doktor ne bi smatrao ludim."

"200 kuna za ultrazvuk"

"Prijavljujem doktora iz Dugog sela. Naplaćuje ultrazvuk 200 kn i ne daje račun! Već smo je naveliko prijavljivali, ali nitko joj ništa ne može. I dugo se čeka, škrta je na pretragama, ne radi briseve kad treba....ako hoćeš prije na red, onda te naruči u drugu smjenu privatno i sve naplati. Bez računa."

"Imam dopunsko, kod ginekologa sam preko HZZO-a, a plaćam mu i redovne preglede"

"Obraćam Vam se jer sam se sa istom praksom susrela i u Splitu.

Trenutno sam u 3 mjesecu trudnoće te sam do sada bila na dva pregleda. prvi pregled mi je ginekolog naplatio 300 kn (bez izdavanja računa - radio je vaginalni ultrazvuk i papa test jer je prošlo godinu dana od zadnjeg papa testa).

Drugi pregled je bio zakazan 4 tjedna nakon i rađen mi je ujedno vaginalni ultrazvuk te sam pregled platila 200 kn.

Napominjem da sam kod dotičnog doktora upisana preko HZZO-a plus plaćam i dopunsko osiguranje.
Prije trudnoće, svaki redovni pregled (1 put godišnje), bi mi se naplatio oko 200-300 kn (isto bez računa). Moram napomenuti da navodno postoje dvije opcije papa testa - "spori" koji se ne plaća te se čeka mjesec dana i "brzi" koji bude gotov u 3 dana te se naplaćuje 150 kn. Što je najsmješnije, prilikom uzimanja papa testa, oni vam ga po defaultu naplate i stave vas u "brzu" proceduru, a ovu "sporu" niti ne spomenu, već to doznate od nekoga iz priče.

S obzirom da mi prijateljica radi u zdravstvu kazala je da je to nedopustivo te da su očito dr. i netko iz bolnice (gdje se obrađuju papa testovi) u dogovoru te dijele novac (na crno). Mislim da je to prestrašno."

"Željela bih ostati anonimna, ali vjerujem da se takva praksa provodi na brojnim mjestima u Splitu.

Vrlo je ružno kad se bez objašnjenja naplaćuju pregledi trudnicama, a iskreno, vjerujem da su pacijentice dovedene u poziciju da se ne usude niti pitati što im se to naplaćuje s obzirom na stanje u kojem se nalaze i s obzirom na to da se taj doktor skrbi o zdravlju i napretku Vaše bebe i Vas kao trudnice.

Ujedno, s obzirom na puste izdatke kojima ste izloženi i koji Vas čekaju, uistinu nije ni mali iznos svaka 4 tjedna plaćati 200 kn (ili više) za nešto što Vam je osigurano preko HZZO.

Vjerujem da ovakvoj praksi treba stati na kraj te podržavam akciju da nadležne institucije kažnjavaju takvo neprimjereno i kriminalno ponašanje. "

"UZV 200 kuna na svakom pregledu"

"Javljam se iz Rijeke,u 15-tom sam tjednu trudnoće vodi me doktorica koja uredno naplaćuje ultrazvuk pri svakom pregledu i to 200 kn, kada sam se pobunila dala mi je do znanja da je svjesna toga što radi i da zato i ne daje račun te da ako mi se to ne sviđa slobodno mogu uzeti uputnicu i otići u bolnicu. Nadam se da će Vaš članak zajedno s našim izjavama dati nekakvog rezultata...
S poštovanjem i puno hvala."

"Ginekolozi u Kutini i Novskoj isto naplaćuju ultrazvuke!"

"Ja sam trudna 28 tjedana, i od prvog pregleda plaćam 10,00 kn participacije (jer nemam dopunsko) za što dobijem racun, ali i plaćam 40,00kn gotovine za uzv, a uzv radi na svakom pregledu, dakle svaka 4 tjedna. Novac dajem njoj na ruke bez računa. Riječ je o Drnišu. Usput u prošloj trudnoći silom prilika morala sam piti Pre-Par tbl koje sam plaćala 200kn kutiju, i to je uzimala iz svoje ladice..ona meni tablete, ja njoj novce i to je to."

"Svaka 4 tjedna 100 kuna za UZV"

"Pozdrav .. I ja imam isti problem s ginekologicom .. Za tjedan dana navrsavam 8 mjeseci trudnoće. Dosad sam išla svakih 4 tjedna na ultrazvuk koji košta 100 kn, a od sada idem svakih 3 tjedna, pa
svakih 2 i onda svaki tjedan. Naravno, kad god odem trebam dati 100 kn.. Imala sam neke komplikacije s bakterijama na početku trudnoće, išla sam 2 puta na papa test i 2 puta vadila briseve .. Svaki taj bris, test košta 150 kn.. A računa nigdje.. Iz Karlovca sam.

"Javljam se iz Duge Rese i moram reći da mi je u trudnoći naplaćen svaki ultrazvuk, svaki crg i papa test"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara