Je li vrijeme za legalizaciju marihuane?

Ilustracija: Shutterstock

OVOG mjeseca u Europi je pokrenuta inicijativa za legalizaciju indijske konoplje. Paralelno s tim u Hrvatskoj već nekoliko mjeseci grupa entuzijasta putem socijalnih mreža priprema inicijativu za referendum o legalizaciji.

Inicijativu za referendum u posljednjih je nekoliko mjeseci na Facebooku podržalo gotovo pedeset tisuća ljudi, što znači da bar nekoliko desetaka tisuća Hrvata smatra kako bi uzgajanje, prodaja i uživanje marihuane trebalo biti zakonski omogućeno. Ideja je krenula od jednog mladića, a njemu se pridružila nekolicina entuzijasta.

Jedan od njih je i Roman Glas, koji već dugi niz godina koristi marihuanu, no naglašava njene gospodarske i zdravstvene prednosti. "Ne možemo očekivati ni od kakvih političara da će oni preuzeti stvar u svoje ruke i da će oni liječiti ljude i da će oni razviti Hrvatsku, jer da su oni to htjeli, oni bi to do sad već i napravili. Ako se mi nećemo probuditi i preuzeti odgovornost za zemlju i ako nećemo postati svjesni da je konoplja biljka koja nam stvarno može pomoći i ozdraviti i ljude i zemlju, nama neće biti napretka."

Posljednjih godina u svjetskim znanstvenim krugovima sve se više odbacuju tvrdnje da marihuana vodi prema težim drogama i da je prijetnja. U inicijativi također naglašavaju da se protive konzumaciji do 21. godine. Protiv prohibicije marihuane prvi put se javno izjasnila i jedna saborska zastupnica - Mirela Holy iz Oraha.

"Iskustvo govori da prohibicija dovodi do povećanja konzumacije ili ovisnosti o određenim stvarima, i da bi država kad bi kontrolirala određene procese i kad se s time ne bi bavilo ilegalno tržište i mafija, vjerojatno došlo do smanjenja broja djece, maloljetnika koji konzumiraju kanabis".

Ulje kanabisa koristi sve više bolesnika

Ulje kanabisa u posljednje vrijeme koristi sve više bolesnika, pa je tako nedavno zabilježen i slučaj splitskog dilera koji ulje prodaje teško oboljelim umirovljenicima. Gospodarski učinci korova također su potencijalno vrlo unosni. Biljka se može koristiti za prehranu, proizvodnju odjeće i papira, a legalizacija pušenja u državi Coloradu u SAD-u popunit će ove godine tamošnji proračun s više od milijardu dolara.

No, u zemlji kojoj je bilo kakav novac ili investicija prijeko potrebna, političari razgovor o marihuani svode na prepucavanja u Saboru. Još prije nekoliko godina dobacivalo optužbama se s jedne na drugu stranu saborske vijećnice. HDZ-ov izrazito oštri zakon za vrijeme ministrice Ane Lovrin brojni su osjetili na svojoj koži pa je bilo slučajeva da zbog vrlo male količine konoplje ljudi dobivaju zatvorske kazne. Hoće li se o indijskoj konoplji ikada na Markovom trgu moći raspravljati argumentima ili će sve ostati na floskulama?

Mirela Holy kaže: "Tu imamo jako puno licemjerja, političkog licemjerja, a osim toga treba imati na umu da je u društvu konzumacija alkohola i alkoholizam daleko veće zlo nego što će ikada, po mome mišljenju, biti konzumacija marihuane. Ljudima je to izgleda društveno prihvatljivo, a konzumacija marihuane društveno neprihvatljiva. Ja se pitam iz kojeg to razloga".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara