Jedan od najvećih antikorupcijskih alata više neće biti besplatan: Naplaćuje se uvid u zemljišne knjige!

Screenshot: Ministarstvo pravosuđa 

PREMA konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama, razvidno je kako jedan od najvećih antikorupcijskih alata više neće biti besplatan za pretraživanje. Naime, besplatan uvid  u podatke o zemljišnoj knjizi na internetskoj stranici Ministarstva pravosuđa postat će prošlost. 
 
Kako piše Lider besplatni uvid do sada je bio omogućen samo zato "da se svi nositelji zemljišnoknjižnih prava potaknu na uvid u zemljišne knjige i osigura javnost rada zemljišnoknjižnih sudova". Budući da je taj cilj ostvaren, više nema razloga da sustav bude besplatan jednostavno mora biti samoodrživ!
 
"Može očekivati da troškovi uvida u zemljišne knjige na internetu neće biti simbolični i da će to sigurno smanjiti posjećenost te stranice. Ako posjećenost bude manja, smanjit će se i informiranost svih zainteresiranih, zbog čega će se pak izgubiti mnogo i na pravnoj sigurnosti i vladavini prava. Ako bude tako, postavlja se pitanje je li šteta veća ili čak mnogo veća od koristi koju će se izvući", naglašava se u Lideru.  
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara