"Jedino ti znaš tko je tvoja obitelj": Glasaj protiv nepravde, manipulacije i diskriminacije!

"Jedino ti znaš tko je tvoja obitelj": Glasaj protiv nepravde, manipulacije i diskriminacije!

Foto: Facebook, Hina

UDRUGE građanskih inicijativa danas su započele kampanju pod nazivom "Građani glasaju protiv!". Povodom toga na svojoj su Facebook stranici dali kratko objašnjenje o čemu će se glasati na referendumu.


 


Brojne udruge koje se bave zaštitom i promicanjem različitih segmenata ljudskih prava udruženi u kampanju pod nazivom "Građani glasaju protiv!" pozvali su danas građane da izađu na referendum o braku 1. prosinca i glasaju "protiv nepravde, manipulacije, diskriminacije, isključivosti i netrpeljivosti".

Noseći transparente s natpisima "Jedino ti znaš tko je tvoja obitelj", "Ljudski je biti protiv" i "Ustav nije igračka" te dijeleći letke s porukama i objašnjenjima zašto glasati protiv, brojni volonteri i poznate ličnosti ukazali su na važnost izlaska na referendum i glasanja protiv.

"Okupili smo se da pošaljemo jasnu poruku, a to je da su za nas sve obitelji, kakve god one bile, jednake i sve zaslužuju našu pažnju i jednako priznanje. Ne slažemo se s tim da netko može odlučivati o tome što može spadati u obitelj, a što ne", poručila je aktivistica iz okupljenih udruga Korana Radman.

Aktivist Duje Prkut kazao je kako ovaj referendum nije ni o braku i obitelji, pa ni o pravima jedne manjine, već o tome kakvu Hrvatsku želimo imati i u kakvoj Hrvatskoj želimo živjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovaj referendum je prvi korak u ispunjenju opasnog političkog programa inicijative "U ime obitelji" i propale političke opcije H-rasta koji se ponovno pokušava vratiti u političku arenu", ustvrdio je, dodavši kako nakon toga slijede ostali koraci - zakoni koji zaviruju u ključanice naših stanova i ulaze u intimnu sferu pojedinaca.

"Kada se jednoj osobi oduzme pravo vlasništva nad svojim tijelom i životom, otvoren je put u totalitarizam. Biti protiv je biti demokrat i antitotalitaist", poručio je.

Ovo je referendum za prava svih nas

Aktivistica Sara Lalić upozorila je da, iako se zadnjih dana u medijima i društvenim mrežama daje dojam da će dovoljno ljudi glasati protiv, to možda neće biti tako. Apelirala je na građane da odu na referendum i glasaju protiv "da se na nekom sljedećem referendumu, na neki drugi način odlučuje o njihovoj sudbini".

"Tko god misli da je ovaj referendum za ili protiv istospolnih zajednica, ili jako griješi ili je jako naivan. Ovo je referendum za prava svih nas", ustvrdio je redatelj Vinko Brešan.

Današnju kampanju podržali su i javne osobe kao što su Danijela Trbović, Ankica Lepej, Barbara Nola i Mile Kekin koji je između ostalog, istaknuo aspsurdnost referenduma, ali i troškova referenduma. Građane su pozvali da se odazovu referendumu i na pitanje "Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?" glasaju protiv.

Među 40-ak udruga okupljenih u kampanju "Građani glasaju protiv!" su i B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Centar za ženske studije, CESI, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Domino, GONG, Kuća ljudskih prava, Mreža mladih Hrvatske, RODA - Roditelji u akciji, Zagreb Pride, Srpski demokratski forum, Zelena akcija, Ženska soba - Centar za seksualna prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara