Jednomjesečni pritvor za djelatnicu slavonskobrodske Porezne uprave i dvije poduzetnice

Screenshot: Street View

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv triju žena; više upravne savjetnice za ovrhe ispostave Porezne uprave u Slavonskome Brodu i dviju poduzetnica koje su posredovale u nezakonitom rješavanju poreznih dugova.

Istraga se protiv triju okrivljenica provodi zbog osnovane sumnje u zloporabu položaja i ovlasti, primanje mita, pomaganje u primanju mita te poticanje na zloporabu položaja i ovlasti, izvijestio je Uskok na internetskim stranicama.

Osnovano se sumnja da se prvookrivljena Spomenka Vinković, bivša pročelnica Porezne uprave koja danas radi kao viša upravna savjetnica za ovrhe u područnom uredu Porezne uprave u Brodu, od studenoga 2013. do 6. ožujka ove godine, znajući za porezni dug i različite nepravilnosti u poslovanju jednog društva i jednog obrta, dogovorila s drugookrivljenom i trećeokrivljenom da će, za određene novčane nagrade, "umanjiti porezni dug te poduzeti druge radnje radi izbjegavanja naplate poreznog duga i propisanih kazni". U priopćenju Uskoka ne navodi se identitet okrivljenica.

Kako su izvijestili brodski mediji, drugo i trećeokrivljena su brodska poduzetnica i njezina majka Tatjana Karačić Šakić i Ankica Karačić .

Drugookrivljenica i trećeokrivljenica nekoliko su puta vlasnici jednog trgovačkog društva prenosile podatke o stanju poreznog duga i utvrđenim nepravilnostima, dovodile je u prostorije Porezne uprave te tražile različite novčane iznose za sebe i prvookrivljenicu kako bi joj se umanjio porezni dug i izbjegla naplata propisanih kazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Drugookrivljena Karačić-Šakić i trećeokrivljena Karačić terete se da su preuzele ukupno 18 tisuća eura i 15 tisuća kuna, od čega su, u skladu s dogovorom, dio zadržale za sebe, a dio predale prvookrivljenici, koja je umanjila i spriječila naplatu poreznog duga poslovnim subjektima i poduzela druge nezakonite radnje radi izbjegavanja naplate propisanih davanja.

Osim navedenoga, drugookrivljenica i trećeokrivljenica zatražile su u dogovoru s prvookrivljenicom dodatnih 4500 eura, a taj je iznos, sumnja Uskok, 6. ožujka 2014. preuzela drugookrivljenica.

Određen istražni zatvor za sve okrivljenice

Istražni sudac Županijskoga suda u Osijeku odredio je popodne jednomjesečni istražni zatvor trima Brođankama, od kojih je jedna djelatnica područnog ureda Porezne uprave u Slavonskome Brodu, zbog zlouporabe položaja i ovlasti, primanje mita, te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Po riječima glasnogovornika Županijskoga suda u Osijeku Miroslava Rošca, jednomjesečni pritvor im je određen i zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Odvjetnik prvoosumnjičene Zoran Matajić, nakon određivanja jednomjesečnog pritvora, izjavio je za Hinu da je njegova branjenica dobila dozvolu za jamčevinu na nekretninama u iznosu od 358.000 kuna.

Dok se jamčevina ne osigura, osumnjičenica će biti u osječkom istražnom zatvoru. Također se doznaje da je jamčevina za druge dvije osumnjičenice 250.000 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara