Jelić krivi državu za manjak u gradskom proračunu: To je decentralizacija - uzimamo vam novac, a namećemo obveze

Jelić krivi državu za manjak u gradskom proračunu: To je decentralizacija - uzimamo vam novac, a namećemo obveze

Foto: karlovac.hr

KARLOVAČKI gradonačelnik Damir Jelić (HDZ) ustvrdio je danas kako je država različitim odredbama ukinula ili bitno umanjila financiranje raznih potreba u gradovima te je istodobno na lokalne jedinice prebacila mnoge obveze pa će u proračun na godinu doći 28 milijuna kuna manje nego dosad, što je 12 posto ukupnoga karlovačkog proračuna.

Nazivajući taj niz od 21 stavke ukidanja ili smanjenja s državne razine udarom na gradski proračun, saborski zastupnik i karlovački gradonačelnik istaknuo je u razgovoru s novinarima da je država istodobno donijela i odredbu o oslobađanju od plaćanja svih državnih institucija od komunalne i vodne naknade, što je bio prihod općina i gradova. Nazvao je to „decentralizacijom u kojoj vam uzimamo novac a namećemo obveze“.

"Kako je moguće da jedni subjekti moraju uredno podmirivati sve obveze, a uredi pojedinih ministarstava i institucija ne podmiruju svoje obveze jedinicama lokalne samouprave?" upitao je Jelić i dodao da mnogi gradonačelnici smatraju kako je ta odredba protuustavna.

Politikantskom je nazvao odluku da se pola iznosa od naknada za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata odlijeva s područja gdje je naknada 'ubrana' a da se ne zna kako će se ona vraćati kroz projekte. "Moguće je da će Karlovac tako financirati bogatije gradove poput Koprivnice ili Rijeke jer će nacionalna razina po subjektivnim stajalištima odlučivati koji su projekti dobri", dodao je.

Jelić je kazao da je grad na održavanje dobio 156 kilometara cesta više nego dosad i 40 mostova, a istodobno se prepolovio novčani iznos koji će s državne razine cestarskim tvrtkama stići za tu namjenu. Milijunski su iznosi za koje su umanjena decentralizirana financijska sredstva za školstvo i vatrogastvo, a potrebe se nisu smanjile. Jelić je rekao kako je "posebno 'sramotno' što se bitno smanjuju ili čak ukidaju financijska sredstva za područja posebne državne skrbi i povlastice s te osnove".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se ta sredstva ukidaju, pitamo se jesmo li kažnjeni mi kao sredina u kojoj se branila Hrvatska, ali ne samo nedavno, nego stotinama godina. To je čin bez ikakvoga državničkog senzibiliteta i bez ikakvih argumenata", ocijenio je Jelić.

U Karlovcu je stotinjak državnih stanova koji stoje prazni i golema Vojarna Luščić, koja je u korovu, te je nelogično, smatra Jelić, da država ne želi "jednim aktom 'spustiti' vlasništvo na one koji bi s tim nekretninama upravljali razvojno".

Upozorio je da gradski proračuna trpi štetu od gotovo milijun kuna zbog neplaćanja tvrtaka koje su u predstečajnoj nagodbi te da su Hrvatske vode donedavno održavale kanale u građevinskom području, što je sada bez ikakvih financijskih sredstava s državne razine opteretilo gradski proračun.

Osim tih 28 milijuna kuna, Karlovac je dodatno pogođen odlukom, iako uopće nije bio potpisnik projekta već izgrađenog pročistača otpadnih voda (ISPA), između ministarstava regionalnog razvoja i poljoprivrede i Hrvatskih voda da će taj projekt oni financirati s četiri milijuna kuna, a preostalih 20 milijuna kuna grad, ustvrdio je Jelić i upitao: "Je li ovo kazna što smo među prvima u Hrvatskoj povukli velika sredstva iz fondova EU-a ili možda što je u Karlovcu na vlasti druga opcija nego na državnoj razini?"

Dogradonačelnica Marina Kolaković (HSS) rekla je da se prihodi koji se ne smanjuju nego lagano rastu neće moći povećati toliko da ne bude rezova ili novih zaduženja. Grad, istaknuto je, za zaduženja ima prostora jer na plaće djelatnika troši svega osam posto proračuna, a ne po 30 ili 40 posto kao drugi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara