Jeste li za povratak školskih uniformi? Škola u Šibeniku ih prva uvodi

Jeste li za povratak školskih uniformi? Škola u Šibeniku ih prva uvodi

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell, Index

OSNOVNA škola Juraj Dalmatinac u Šibeniku prva je škola u Hrvatskoj koja želi vratiti školske uniforme kako bi smanjila socijalne razlike među djecom i potaknula na veće zajedništvo.

Djeca bi, doznajemo od ravnatelja Natka Duvnjaka, trebala od studenog početi nositi polo majice s grbom škole.

Naime, nakon što je Vijeće roditelja početkom travnja prihvatilo prijedlog ravnatelja o uvođenju školskih uniformi za učenike svih osam razreda te škole, za dva mjeseca kreće prva faza realizacije te ideje. Tako će oko 550 osnovnoškolaca iz matične i područnih škola Jurja Dalmatinca biti obučeno u polo majice dugih rukava s našivenim grbom škole, a kasnije će dobiti i kratke.

"Došao sam na tu ideju prije dvije godine, no uvijek treba vremena dok se ideja realizira. Naša škola nastoji biti inovativna pa smo tako pokrenuli i prvu umjetničku plesnu školu. Želja nam je poboljšati obrazovanje djece, a što se uniformi tiče pojavile su se dezinformacije da ćemo uvesti kute, no nemamo veze s tim.

 

Ravnatelj: Bilo bi lijepo da imamo uniforme kao na zapadu i da se država uključi u projekt

Bilo bi idealno kad bi imali uniforme poput škola na zapadu, no to je preveliki zalogaj. Ovo je pilot program da vidimo kako će to funkcionirati. Prva smo škola u Hrvatskoj koja uvodi tako nešto. Te polo majice su jeftino, a dobro rješenje da se vidi kako će projekt funkcionirati i roditelji su to jednoglasno prihvatili", rekao je ravnatelj Duvnjak u razgovoru za Index.

Međutim dodaje kako će se uvijek naći netko da kaže zašto moje dijete mora biti uniformirano i da se socijalne razlike preko jedne majice ne mogu iskorijeniti, no smatra da se time ujedno i stvara duh zajedništva, a siguran je i da će se smanjiti socijalne razlike.

"Jedna djevojčica je super odgovorila na pitanje o uniformama, rekla je nećemo biti svi isti, odnosno biti ćemo vizualno, ali ćemo se isticati svojim znanjem i zalaganjem. Takve učenike želimo, ne želimo da netko po statusnom simbolu više vrijedi, ono što je pravo i iskreno je znanje i marljivost", rekao je Duvnjak.

Naglasio je kako bi mu bilo drago da se taj projekt pokrene na nivou države jer bi se kaže tu otvorilo i puno radnih mjesta.

"Nadajmo se da jednog dana i bude tako. Bilo bi lijepo da svaka škola ima jednu prepoznatljivu uniformu. Naši učenici će dvije polo majice moći kupiti za 90 kuna, smatramo da je to povoljno, a boju još nismo definirali, ako to budu dvije polo majice bit će stalno u pranju i treba naći boju koja će najmanje blijediti. U bližoj budućnosti trebalo bi uslijediti i kompletiranje cijele školske uniforme", zaključio je ravnatelj Duvnjak.

A što o uvođenju školskih uniforma misle, pitali smo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Ministarstvo:To je dodatno financijsko opterećenje za roditelje

Na upit tko određuje da li škola može uvesti uniforme te što misle o tome, u Ministarstvu su nam odgovorili da nošenje, odnosno nenošenje, školskih uniformi nije propisano nekim posebnim propisom i nije u nadležnosti Ministarstva.

"Naime, škola ima pravo temeljem mišljenja Vijeća učitelja, Vijeća roditelja, Vijeća učenika te Školskog odbora, Kućnim redom, između ostalog, propisati nošenje uniformi.

Činjenica je da to znači i dodatno financijsko opterećenje za roditelje (ukoliko se ne nađe neki drugi sponzor)", rekla nam je glasnogovornica Ministarstva Gordana Zuccon.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara