Još jedan političar na stupu srama: I rumunjski premijer plagirao doktorski rad?

Još jedan političar na stupu srama: I rumunjski premijer plagirao doktorski rad?

Foto: AFP

EPIDEMIJA plagiranja doktorata koja je buknula među europskim političarima dohvatila je, čini se, još jednu žrtvu.

Nakon Ante Đapića, bivšeg mađarskog predsjednika Pala Schmitta, njemačkog ministra obrane Karl Theodor zu Guttenberga, bivše potpredsjednice Europskog parlamenta Silvane Koch-Merin i kćerke bivšeg bavarskog premijera Edmunda Stoibera, popisu možemo pridodati i ime rumunjskog premijera Victora Ponte. Tako barem tvrdi znanstveni časopis Nature, koji je Pontu optužio da je plagirao veći dio svoje doktorske disertacije iz 2003. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rad Victora Ponte bavi se Međunarodnim kaznenim sudom, a kako tvrdi Nature, više od polovice 432 strane dugog rada čine prekopirani tekstovi. Da stvar bude još gora, njegov doktorat je, uz manje izmjene, 2004. godine objavljen kao knjiga. Ponta je poručio da je spreman suočiti se sa svakom mogućom vrstom provjere, kazavši kako nema govora o tome da je njegov doktorski rad plagijat. Pritom je istaknuo onu političarima uvijek omiljenu tezu da je riječ o politički motiviranom napadu. Nije mu jasno kako to da je Nature, koji je specijaliziran za znanost i medicinu, odlučio baviti se njegovim radom.

Zna Ponta i tko mu je smjestio. Prstom je pokazao na predsjednika Traiana Basescua, s kojim se bori za pravo predstavljanja Rumunjske na predstojećem summitu EU-a. "Navikao sam na ovakve poteze od Basescua. Pretpostavljam da je bio ljut na mene pa je analizirao moj rad", kazao je novinarima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara