Još nismo na dnu: Ne očekuje se oporavak BDP-a ni u prvom kvartalu 2014.

Foto: scx.hu

CEIZ indeks je u siječnju 2014. zabilježio smanjenje vrijednosti u iznosu od 0,33 indeksna boda u odnosu na prosinac 2013. godine. CEIZ indeks je tako u razdoblju od srpnja 2013. do siječnja 2014. zabilježio sedam uzastopnih smanjenja vrijednosti u kumulativnom iznosu od 5,1 indeksnih bodova, objavio je Ekonomski institut Zagreb.

Budući da je temeljna svrha pratećih indikatora poslovnog ciklusa poput CEIZ indeksa da aproksimiraju kretanje realnog BDP-a na mjesečnoj razini, uzastopna smanjenja vrijednosti CEIZ indeksa u navedenom razdoblju indicirala su pogoršanje stanja poslovnog ciklusa.
 
Podaci Državnog zavoda za statistiku o kretanju BDP-a u zadnja dva tromjesečja 2013. potvrdili su indicije o stanju poslovnog ciklusa, koje dobivamo na osnovi kretanja CEIZ indeksa. Naime, prve procjene kretanja BDP-a za zadnja dva tromjesečja 2013. upućuju na to da se smanjenje vrijednosti realnog BDP-a mjerenog tromjesečnim stopama promjene ubrzalo u odnosu na prvu polovinu prošle godine.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
S obzirom na to da se smanjenje vrijednosti CEIZ indeksa započeto u drugoj polovici 2013. prenijelo na prvi mjesec 2014., možemo zaključiti da pad ekonomske aktivnosti u zemlji još uvijek nije dosegnuo dno, zbog čega za sada ne možemo očekivati da će realni BDP u prvom tromjesečju 2014. godine zabilježiti pozitivnu tromjesečnu stopu promjene.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara