Još osam okrivljenika se nagodilo u aferi "Indeks"

Još osam okrivljenika se nagodilo u aferi "Indeks"

Foto: Shutterstock

JOŠ OSAM okrivljenih za korupciju na osječkom Ekonomskom fakultetu, jučer se nakon pripremnog ročišta na Županijskom sudu, nagodilo s tužiteljstvom pa su osuđeni na uvjetne kazne, djelomično ili u cijelosti, dok je nekima kazna zatvora do godine dana zamijenjena radom za opće dobro.

Prvokrivljeni profesor Goran Marijanović kažnjen je za zlouporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanju i primanja mita, s dvije godine i 11 mjeseci zatvora. No, pritom mu je izrečena djelomična uvjetna kazna što znači da nakon jedne godine "iza rešetaka" može na slobodu, dok ostatak neće odslužiti ako u idućih pet godina ne počini novo nedjelo. Izrečena mu je i novčana kazna od 100 tisuća kuna koju je dužan platiti u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude. Marijanović je u državni proračun dužan uplatiti i 13.471 kunu, što predstavlja imovinsku korist pribavljenu korupcijom.

Profesorici Anki Mašek Tonković, za protuzakonito posredovanje, izrečena je uvjetna jednogodišnja kazna zatvora, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Asistent Dražen Ćućić je za zlouporabu položaja i ovlasti dobio godinu dana zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro, tako da jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada. Ukoliko ne odradi ukupno 730 sati sud ga može vratiti u zatvor na cijelu ili ostatak kazne.

Profesoru Draženu Barkoviću za zlouporabu položaja i ovlasti izrečena je uvjetna kazna od sedam mjeseci, uz tzv. rok kušnje od dvije godine.

Zatvorska kazna od četiri mjeseca radom za opće dobro zamijenjena je okrivljenicima Davoru Polešaku, Domagoju Pecku i Filipu Šapini koji će ukupno morati "odraditi" 40 dana, dok je Željki Iliescu, također osuđenoj za zlouporabu položaja i ovlasti, izrečena uvjetna kazna od pet mjeseci, no ona se neće izvršiti ako nedjelo ne ponovi dvije godine.

Pokloni za ispunjene indekse

Nakon sjednice optužnog vijeća u rujnu prošle godine s Uskokom se nagodio 21 okrivljenik pa je sada sporazumno osuđeno čak 29 od 38 okrivljenika protiv kojih je podignuta optužnica.

Okrivljene profesore i asistente osječkog Ekonomskog fakulteta tereti se da su tijekom 2010. i 2011. sukladno prethodnom dogovoru s okrivljenim posrednicima, u više navrata studentima upisivali prolazne ocjene, bez polaganja ispita i bez obzira na stvarno pokazano znanje, a za što su, u više navrata primali novac i razne poklone.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara