Još se ne zna uzrok eksplozije u požeškoj tvornici Plamen: Ozlijeđeni radnici su stabilno

Foto: Danijel Soldo/Cropix

JOŠ se utvrđuje što je uzrokovalo jučerašnju eksploziju u pogonu požeške tvornice Plamen u kojoj je poginula jedna osoba, a tri su teže ozlijeđene.

Što je uzrokovalo eksploziju u talioničkoj peći u pogonu ljevaonice, još se ne zna. Očevid je jutros nastavljen uz pomoć stručnjaka zagrebačkog Centra za forenzična istraživanja Ivan Vučetić.

Jedina nova informacije je da se radi o staroj peći koja je uskoro trebala prestati s radom.

"Da bi se željezo rastopilo potrebna je temperatura od 1650 stupnjeva. I tu postoji uhodana tehnologija jer Plamen već dugo proizvodi te lijevane peći, tako da oni, što se tiče temperature i ostaloga, znaju tehnologiju vrlo dobro, a je li bila greška u toj tehnologiji, to ćemo vidjeti", rekao je zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Slavonskom Brodu Stjepan Haramustek.

Utvrđivanje činjenica, kaže, još uvijek traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozlijeđeni radnici su stabilno


"Očevid, odnosno izvidi, još uvijek traju na mjestu događaja, tako da vam ne mogu dati nikakve konkretne informacije vezano uz to, ima li kaznenog djela ili nema ili je nesretni slučaj. To ćemo vidjeti nakon što se završi očevid i nakon što se obave potrebna vještačenja", kazao je Haramustek.

Za sada, dakle, nema potvrde radi li se o ljudskoj pogrešci ili tehničkom kvaru. "Upravo tako. Ne mogu vam potvrditi ni jedno ni drugo. Tek kad se završe vještačenja i poduzmu sve mjere i radnje koje su potrebne da bi se to utvrdilo, onda ćemo to znati", istaknuo je Haramustek.

Prema riječima voditelja odjela kirurgije požeške bolnice Ljube Begića, ozlijeđeni radnici su stabilno. "Jedan ima teže tjelesne ozljede, ima prijelom tri rebra i opekline prvog do trećeg stupnja, nevelike površine, i on je dobrog općeg stanja. Drugi, mlađi pacijent, ima nešto opeklina prvog do trećeg stupnja, ali je isto u dobrom stanju", kaže doktor Begić.

Treći radnik je zbog težine ozljeda prevezen u Zagreb, ali nije u životnoj opasnosti. "Bolesnik je nakon stabilizacije općeg stanja premješten u Centar za opekline. Ima opekline od prvog do trećeg stupnja na 20 - 30 posto tijela zbog čega je i premješten u Zagreb", izjavio je doktor Begić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara