Još uvijek se traži rješenje za Željezaru Sisak: Od tisuća zaposlenih ostalo samo 144

Foto: Cmccroatia.com

SISAČKA željezara, nekadašnje središte hrvatske crne metalurgije s tisućama zaposlenih, danas je pretvorena u neveliki proizvodni pogon sa 144 radnika, a od nekadašnjeg proizvodnog kompleksa ostala je samo elektro-peć.

Od bivšeg vlasnika Željezare, američkog CMC-a, novi je vlasnik - tvrtka Danielli, kupila tek čeličanu pa o povratku svih tisuću radnika nema govora, ali optimizam još nije nestao.

"Moramo biti optimisti u svemu jer nas život tjera da se čovjek izbori za nešto bolje. Ako padnete u depresiju, onda je sve gotovo tako da se nadamo da će se ipak to na neki način pokrenuti", nada se Predrag Abramović, još uvijek bivši radnik Željezare i povjerenik, također bivšeg, Željezarinog sindikata koji se, s dolaskom novog vlasnika, ugasio.

Predstoji rješavanje papirnatih poslova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se radnici nadaju da će s 2013. krenuti neka nova povijest Željezare Sisak u koju bi bilo upisano bar 500-tinjak radnika, ABS-u tek predstoji rješavanje papirnatih poslova, u čemu će pripomoći županijska uprava. Danas su se predstavnici ABS-a Sisak sastali sa sisačko-moslavačkom županicom Marinom Lovrić Merzel.

"Tema našeg razgovora je bila kako pomoći i ubrzati ono što spada u ishođenje dozvola i samu atmosferu za ulaganje, a odnosi se na rekonstrukciju i nove investicije što znači modernizaciju čeličane", istaknula je Lovrić Merzel.

Još uvijek traju problemi opskrbe energentima na području cijele južne industrijske zone, u kojoj se nalazi i željezara. Upravo je to bio jedan od glavnih faktora koji je bivše, američke vlasnike natjerao na odlazak. U ovoj talijanskoj eri željezare, opskrba strujom bi trebala biti riješena.

"Zašto su sada oni išli u probnu, noćnu prizvodnju? Upravo zbog toga što završavaju razgovore s HEP-om i traže mogućnost da imaju svoje napajanje", kaže Lovrić Merzel.

U tijeku je i rješavanje distribucije plina i onda ostaje još pitanje vode i kanalizacije za koje je obvezu preuzeo Grad Sisak.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara