Josipović: Bez obzira što očekuju iz susjedstva, mi sigurno nećemo prestati slaviti Oluju

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Ivo Josipović na Pantovčaku je i ove subote upriličio tradicionalnu "Kavu s građanima", nakon koje je odgovarao na pitanja novinara o aktualnim političkim temama.

Josipović nije htio prognozirati kako bi mogla završiti tužba budući da treba dokazati genocid, što je jedno vrlo složeno kazneno djelo. "I uvjeti da bi sud utvrdio, a to već dosadašnja praksa pokazuje, su vrlo složeni", rekao je predsjednik.

"Prema tome, ne bih se upuštao u prognoze, reći ću samo da je tužba vrlo kompleksna, dobro pripremljena i da je naš tim učinio sve da uspijemo u tome. A što će biti rezultat, to ne treba ovoga trenutka prognozirati, moramo se strpjeti i vidjeti", rekao je predsjednik.

Osvrnuo se i na traženje Srbije da nam Haag zabrani proslavu Oluje. "Bez obzira što očekuju iz susjedstva da mi prestanemo slaviti Oluju, mi to sasvim sigurno nećemo učiniti", rekao je Josipović naglasivši da je Oluja akcija u kojoj je Hrvatska osigurala svoju slobodu i teritorijalni integritet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo sada jedno zrelo demokratsko društvo koje cijeni svoju povijest, domovinski obrambeni i pravedni rat, ali tamo gdje je bilo zločina pa i s naše strane spremni smo reagirati. Vidjeli ste uostalom i podatke o broju postupaka koji se vode u Republici Hrvatskoj".

U slučaju da odluka u Haagu bude pozitivna za nas, Josipović očekuje sve ono što je navedeno u tužbi, a odnosi se na kažnjavanje zločina, rasvjetljavanje sudbine nestalih, pronalaženje i povrat kulturnog blaga ali i naknadu štete. Josipović se osvrnuo i na migove koji se nalaze na remontu u Odesi. Rekao je da je kao vrhovni vojni zapovjednik informiran o svemu, pa i o migovima budući da ima redovite tjedne sastanke s Kotromanovićem ali i načelnikom glavnog stožera. "Znamo da je odluka o servisiranju migova u Ukrajini donesena po propisima koje imamo: izabrana je najpovoljnija ponuda i kad je riječ o financijskom i kad je riječ o stručnom aspektu", rekao je predsjednik i naglasio da se remont oduljio jer je navigacijski sustav imao određenih problema.

O referendumu o ćirilici

Osvrnuo se i na referendum o ćirilici i "zapinjanje zahtjeva za njegovim raspisivanjem". Rekao je da bi on osobno poslao takav zahtjev na Ustavni sud te da misli da će na ovakav ili onakav način odluka i doći do Ustavnog suda. "Vi znate što ja mislim o tom referendumu i nadam se da će Ustavni sud imati priliku reći svoje". Josipović se osvrnuo i na moguću reviziju vatikanskih ugovora, a nakon rebalansa upućenog u Sabor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara