Josipović Kolindi: A što ste Vi napravili gospođo predsjednice? Odavno je prošlo onih sto dana...

Josipović Kolindi: A što ste Vi napravili gospođo predsjednice? Odavno je prošlo onih sto dana...

Foto: FAH

BIVŠI predsjednik Republike Ivo Josipović odgovorio je u četvrtak na kritike koje mu je u intervjuu "Slobodnoj Dalmaciji" uputila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, pri čemu ju je prozvao za neučinkovitost i upitao zašto nema stav ni vanjsku politiku.

"Kaže predsjednica Grabar-Kitarović za Slobodnu Dalmaciju, 'mi često uopće nemamo svoj stav, jer očito nemamo vlastitu vanjsku politiku!' Ne sjećam se kad sam imao prilike čuti ovakvu sažetu, oštru i razornu samokritiku. Ili je možda predsjednica zaboravila da je po Ustavu ona sukreatorica i suprovoditeljica vanjske politike. Zato, pitam, zašto, gospođo predsjednice, nemate stav, zašto nemate vanjsku politiku?", stoji u odgovoru bivšeg predsjednika i čelnika stranke Naprijed Hrvatska.

Na ocjenu Grabar-Kitarović da se u njegovome mandatu išlo "u Beograd pjevati i plesati" ali se nisu rješavali problemi, Josipovića odgovara: "Što ih ne riješite, gospođo predsjednice, u Vašoj su nadležnosti".

"Da, još je puno otvorenih problema, ali podsjetit ću predsjednicu, za moga mandata, nakon dugo vremena, otvorena je suradnja država i mnogih njihovih institucija. Suradnja je doprinijela da se broj nestalih više nego prepolovi. Hrvatska je profitirala investicijama i izvozom. Srbija i BiH su jedine zemlje s kojima imamo značajniji suficit. Podigli smo sigurnost i umjesto stalnih napetosti imamo značajnu vojnu i policijsku suradnju. Intenziviran je povratak otetog kulturnog blaga".

Dogovorio temelje politike prema BiH

Navodi i da je s Vladom kojoj je na čelu bila Jadranka Kosor, kao i sa sadašnjom Vladom premijera Zorana Milanovića, dogovorio temelje vanjske politike prema BiH koja je, koliko je to moguće, pomogla toj državi te promijenila odnos međunarodne zajednice prema Hrvatima u toj zemlji.

"Mogao bih još, ali, i ovo mi se čini dovoljnim da upitam, koji su Vaši rezultati gospođo predsjednice", poručuje Josipović predsjednici Grabar-Kitarović.

Josipović negira i ocjenu da se u vrijeme njegova mandata Hrvatska previše zatvorila u regiju.

"Suradnjom s Vladom gđe. Kosor, čiji doprinos Hrvatskoj tek treba pošteno valorizirati, završili smo pregovore s EU i potpisali pristupni sporazum. Sa gđom. Merkel u Dubrovniku i predsjednikom Obamom u Varšavi, položio sam temelje za novu energetsku poziciju Hrvatske. S predsjednikom Napolitanom, pred osam tisuća ljudi u Pulskoj sam Areni zatvorio mučno poglavlje loših odnosa naših zemalja zbog tada otvorenog pitanja odnosa Talijana i Hrvata nakon Drugog svjetskog rata", navodi Josipović dodajući da bi mogao navesti još puno toga.

"A što ste Vi napravili gospođo predsjednice? Odavno je prošlo onih sto dana...", zaključuje Josipović u odgovoru poslanom iz stranke Naprijed Hrvatska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara