Josipović: Nećemo se sa Srbijom upuštati u raspravu koja nije na europskoj razini, naša ruka je ispružena

Josipović: Nećemo se sa Srbijom upuštati u raspravu koja nije na europskoj razini, naša ruka je ispružena

Foto: Robert Fajt/Cropix

ODNOSI sa Srbijom ne samo da su zahladnjeli nego su doslovce na točki smrzavanja. Srbijanski premijer Ivica Dačić u svojim izjavama govori "nažalost smo izgubili rat", a Vuk Jeremić u New Yorku a Vuk Jeremić u New Yorku lobira protiv Hrvatske. Ministrica Vesna Pusić pokušava razgovarati sa srbijanskom stranom i popustiti pritisak, dok predsjednik Ivo Josipović poručuje da je prerano za sastanak s Tomislavom Nikolićem.

"Nova garnitura u Srbiji je promijenila retoriku i dovela možda u pitanje neke vrijednosti od kojih smo polazili u suradnji. Izbor vodstva u Srbiji je stvar naroda u Srbiji. Dakle, uz puno poštovanje legaliteta i legitimiteta vlasti u Srbiji, samo mogu izraziti nadu da će doći do povratka na one zajedničke vrijednosti na temelju kojih smo gradili pomirbu i suradnju. Pojedine reakcije iz Srbije na hašku presudu potpuno su neracionalne, kao da je Hrvatska sudila", nastavlja Josipović.

"Često čujem izjave, pa i u Hrvatskoj od nekih političara, nije zadovoljena pravda. Pa ne sudi se zato nekome da bi se zadovoljio nečiji osjećaj pravde. Nekome se sudi ako je kriv, a onda je posljedica zadovoljenje pravde. Koja bi to bila pravda da ste osudili nekoga tko nije kriv za zločin?" pita se Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš je državni vrh bio suočen s dosta kritika nakon neumjesnih izjava iz Srbije. Jesu li trebali reagirati, prosvjedovati, slati note, diplomatskim putem u UN-u upozoriti na Jeremića? Josipović smatra da ovdje vrijedi ona: pametniji šuti.

"Upuštanje u raspravu koja nije, recimo to tako, na europskoj razini, nema za nas ni svrhe ni koristi. Nama je Srbija susjed i partner", napominje predsjednik, podsjećajući kako na političku, tako i na gospodarsku suradnju. "Naša će im ruka uvijek biti pružena", dodaje.

"Hoće li netko htjeti ili ne našu ispruženu ruku, to može biti njegova stvar", zaključuje predsjednik.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara