Josipović: Očekujem od Vlade da pokrene gospodarstvo, prijevremeni izbori bili bi čarobiranje

Josipović: Očekujem od Vlade da pokrene gospodarstvo, prijevremeni izbori bili bi čarobiranje

Foto: Hina

NA KAVI s građanima predsjednik Ivo Josipović odvojio je vrijeme i za novinare s kojima je podijelio svoja razmišljanja. Ne vidi razlog za prijevremene izbore, jer je parlamentarna većina stabilna, a sve drugo bilo bi čarobiranje, kaže. Zaziva konsenzus oko ključnih reformi poput lokalne samouprave, mirovinskog i zdravstvenog sustava. Od Vlade očekuje pokretanje gospodarstva, jer nam za vratom visi visoki javni dug.

Uskoro ćemo se ponovno zadužiti. Država će izdati obveznice, a razina duga narast će na 67 posto BDP-a. "Ozbiljna je to situacija", rekao je upitan za komentar predsjednik Ivo Josipović. "Ako imate prihode, ako izvozite i možete otplaćivati dug, sama veličina duga nije toliki problem. Međutim mi imamo stalni deficit platne bilance i ozbiljan problem. Očekujem od Vlade da pokrene gospodarstvo, jer je to jedini način da izađemo iz ove situacije".

Josipović ne vidi razlog za prijevremene izbore. "Prijevremeni izbori se raspisuju kada to diktira parlamentarna situacija. Ne vidim da je ona takva da bi do njih sada došlo. Zaista, stvar je odnosa u parlamentu i sve drugo je čarobiranje".

Očekuje konsenzus oko ključnih stvari u društvu

Obzirom na ozbiljnu situaciju u zemlji, predsjednik očekuje konsenzus oko ključnih stvari u društvu. Pri tom ne misli samo na konsenzus dviju najvećih stranka. "Ne zagovaram velike koalicije. Ali zazivam da odgovorni subjekti sjednu zajedno i vide li mogu li zajednički osmisliti razvoj RH na nekoliko posebno važnih segmenata".

A oni bi bili mirovinski sustav, zdravstveni sustav, globalnom razvoju znanosti i tehnologiji te reformi lokalne samouprave. Upravo je Josipović otvorio priču oko potonjeg, svi su se odazvali, što je za predsjednika primjer da se može sjesti.

Josipoviću inicijativa oko opraštanja dugova ugroženih građana "simpatična"

Josipović pozdravlja inicijativu laburista oko opraštanja dugova ugroženih građana kojih je više od 300 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ta bi inicijativa bila važna prvenstveno za građane i zato mi je simpatična. Dobar bi bio konsenzus o mehanizmima opraštanja dugova koje već imamo", smatra Josipović i nastavlja kako bi bilo bi bolje da nemamo rasprave o svakom aktu kojim se nekomu olakšava te da se on dovodi u pitanje.

Čemu služe stranke za koje nitko ne zna?

Činjenicu da je tek trećina političkih stranaka ispunila obvezu i dostavila godišnji financijski izvještaj, a čak 92 stranke nisu ispunile obvezu, komentirao je šef države. Josipović pita - čemu služe stranke za koje nitko ne zna i koje ne sudjeluju u političkom procesu.

"Mislim da bismo se morali ugledati na druge zemlje koje za postojanje stranaka imaju neke uvjete. Tada bi ova gužva s više od sto stranaka bila manja, a politički život puno funkcionalniji".

Predsjednik sutra odlazi u SAD, a očekuje i da će se susresti s predsjednikom Obamom. Posjetit će Washington, ali i Texas. Josipović će u kontaktu s ulagačima pružiti informacije o Hrvatskoj kao stabilnoj zemlji u koju se može ulagati.

O Prevlaci: "Mislim da nema nikakve opasnosti da bi teritorij koji mi smatramo svojim promijenio status"

Novinari su Josipovića upitali za komentar posljednjih izjava iz Crne Gore vezanih uz granicu s Hrvatskom. Direktor Uprave za nekretnine Crne Gore Dragan Kovačevića prekjučer je, naime, izjavio da pola Prevlake pripada Crnoj Gori te da će diplomacije dviju zemalja uskoro morati riješiti sporno pitanje Prevlake. Ustvrdio je da ne postoji niti jedan dokument koji potvrđuje da je Prevlaka hrvatski ili crnogorski teritorij.

Josipović ističe da nema nikakve opasnosti da bi teritorij koji Hrvatska smatra svojim promijenio status. "Imamo privremeni režim koji svi poštujemo, a konačno određenje granice bit će bilo dogovorom, bilo arbitražom. Mislim da nema nikakve opasnosti da bi teritorij koji mi smatramo svojim promijenio status", rekao je dodavši da su već "obavljeni određeni razgovori te da se "situacija primirila". "Kako s hrvatske strane nema teritorijalnih pretenzija, tako ih nema ni s crnogorske", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara