Josipović: Pozivam gospodarstvenike da podrže politike koje vode suradnji

Josipović: Pozivam gospodarstvenike da podrže politike koje vode suradnji

Foto: Hina

HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović uputio je u ponedjeljak u Cavtatu poziv gospodarstvenicima iz zemalja regije da podrže one politike koje zagovaraju suradnju među državama jer tako osiguravaju ne samo svoj uspjeh već i uspjeh svojih zemalja.

Šef hrvatske države je u večernjim satima stigao s predsjednicima zemalja "Brdo-Brijuni procesa", koji se u utorak u Dubrovniku sastaju s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na najveći skup gospodarstvenika jugoistočne Europe, Summit 100 u Cavtatu.

"Pozivam gospodarstvenike da podrže politike koje vode suradnji. Podržavajući suradnju podržavate svoj uspjeh i uspjeh svojih zemalja", rekao je Josipović, aludirajući na političke snage koje svojim djelovanjem koče suradnju, a time i gospodarski razvoj.

Zajednička nam je zadaća nas u regiji, ocijenio je hrvatski predsjednik, da učinimo sve da dostignemo one standarde koji postoje u EU-u.

"U tome imamo poteškoće, naslijeđene slabosti ali i političke razloge zbog kojih neke od aktivnosti koje bismo trebali poduzeti ne poduzimamo", rekao je.

"Imamo kompatibilna gospodarstva"

Prema njegovim riječima, neke politike gospodarsku suradnju tretiraju kao nešto loše.

"No, treba im reći da rade loše svojim ekonomijama", dodao je Josipović. Istaknuo je da je zadaća političara da osiguraju dobar život svojim građanima tako što će osigurati kvalitetna gospodarstva.

"Imamo kompatibilna gospodarstva, resurse koji se nadopunjuju i tvrtke koje mogu dobro surađivati i to otvara neke perspektive koje bez suradnje ne bi postojale", ustvrdio je Josipović.

Njegov srbijanski kolega Tomislav Nikolić kazao je da svaka država može biti vodeća u nečemu, ali da je teško malim zemljama biti uspješan na velikim tržištima.

"Mi smo u krizi. Oslonac vidimo u tome da radimo svi zajedno", rekao je Nikolić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izlaz za slaba gospodarstva vidi prije svega u političkoj stabilnosti, podsjećajući koliko ratovi i političke krize mogu unazaditi gospodarstvo.

"Moramo jamčiti političku stabilnost i sigurnost investicija", kazao je Izetbegović.

Ostali čelnici zemalja "Brdo-Brijuni procesa" složili su se s ocjenama svojih prethodnika s kojima će u utorak, zajedno s kancelarkom Merkel, raspravljati o "konsolidaciji europskog prostora", tj. proširenju, infrastrukturnim projektima i energetici.

Uz domaćina Ivu Josipovića, u dubrovačkom Kneževom dvoru sastat će se predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik Albanije Bujar Nishani, članovi Predsjedništva BiH Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, kosovska predsjednica Atifeta Jahjaga, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov i Srbije Nikolić te Angela Merkel kao počasna gošća.

"Dogovor za novo doba"

Summit 100 je predsjednicima regije poslužio kao uvod u sutrašnji skup u Dubrovniku gdje će detaljnije govoriti o oblicima političke te posljedično tome i gospodarske suradnje.

Summit 100, najveći poslovni skup poslovnih lidera jugoistočne Europe, okupio je u Cavtatu predstavnike najvećih tvrtki u regiji, njih više od stotinu. Ovo je treći takav skup i održava se pod motom "Dogovor za novo doba".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodna dva skupa su bila održana u Srbiji i Crnoj Gori. Uoči obraćanja predsjednika osam zemalja, Damir Kuštrak, predsjednik organizacijskog odbora summita i potpredsjednik Agrokora, kazao je da "poslovni lideri regije imaju interes da ovaj dio Europe konačno krene naprijed nakon više od 20 godina tranzicije".

"Da bi se biznis razvijao čitava regija bi trebala funkcionirati znatno bolje nego do sada", dodao je.

Najveće zanimanje su sudionici Summita 100 pokazali za energetske projekte, proizvodnju hrane i turizam, a uz ova tri sektora tijekom dvodnevnog skupa će razgovarati i o građevini, transportu i logistici, farmaceutskoj industriji i informatičkom sektoru. Također će razgovarati o poslovnoj suradnji unutar pojedinih industrija i jačanju konkurentnosti nacionalnih ekonomija.

Summit 100 želi biti trajna platforma i mjesto susreta najistaknutijih poduzetnika i gospodarstvenika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Kosova.

Josipović: Sastanak s Merkel afirmacija regionalne politike

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u ponedjeljak je u Cavtatu, gdje je sudjelovao na plenarnom panelu poslovnog skupa Summit 100, ocijenio da je sutrašnji sastanak predsjednika zemalja procesa Brdo-Brijuni s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Dubrovniku puna potvrda regionalne politike koju snažno zagovara.

"Taj je sastanak vrlo važan za sve nas jer na neki način znači punu afirmacija regionalne politike koju osobno zagovaram, ali i drugi političari u regiji, u prvom redu moj partner u organizaciji tog skupa Borut Pahor. To je potvrda da je naša politika, naš odnos prema regiji postao uglavnom odnos Europske unije prema regiji", kazao je Josipović novinarima nakon završetka panela.

Razumjelo se, dodao je, koliko je važno da regija postane dio EU-a.

"Nama je to važno zbog naše sigurnosti, našeg gospodarstva i radi rješavanja brojnih problema kojih imamo, a očiti je to interes i svih nas ovdje", kazao je šef države.

Ocijenio je da dolazak Merkel, kao i prošlogodišnje sudjelovanje francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, pokazuje da je Europska unija zainteresirana da u svojim članicama Hrvatskoj i Sloveniji "prepozna perjanice europske politike prema regiji, a ona znači Europa, cjelina, nitko nije isključen i svi su dobrodošli, ali moraju ispuniti određene uvjete".

Osvrnuo se i na izjavu Željka Komšića koji je na spomenutom panelu izjavio da "granica EU-a dijeli regiju" jer s jedne strane postoje jedni, standardi EU-a, a s druge strane neki drugi, ocijenivši to pogrešnim razmišljanjem.

"Razmišljati da nije dobro da su neke zemlje u Europskoj uniji je pogrešno. Dobro je da je Hrvatska u Europskoj uniji, dobro je da je Slovenija u Europskoj uniji i da mogu pomoći onima koji to nisu", kazao je Josipović.

Ustvrdio je da Europska unija jest prepoznatljiva jer ima pravila igre pa i određene granice, ali da imati takva pravila igre i granice ne znači zatvoriti se i ne dati pristup drugima.

"Naša je zadaća pomoći susjedima da i oni što prije ispune te kriterije da možemo granicu odmaknuti i reći: 'da', te su zemlje dio Europe u svakom pogledu, po standardima i po kriterijima i mogu biti članice EU-a. Na to treba pričekati i naporno i puno raditi", zaključio je predsjednik.

Istaknuo je da su Hrvatska i Slovenija, koje su ušle u EU, naravno orijentirane na europsko tržište, ali imaju značajnih, velikih interesa za suradnju sa zemljama u regiji, priznavši da su gospodarstvenici prije i ispred politike.

"Oni su u praksi otišli korak dalje nego što su otišle naše politike i zadaća je nas da im pomognemo, da budemo barem u korak ili korak ispred jer uspjeh gospodarstva je uspjeh politike, a uspjeh politike je pretpostavka da gospodarstvo u dobroj mjeru bude uspješno", kazao je predsjednik.

Za razliku od Komšića, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić je na skupu Summita 100 ocijenio da "Slovenija i Hrvatska danas Srbiju ubrzano vuku da stvori uvjete da se neko o nama pozitivno izjasni".

Na skupu Brdo-Brijuni, neformalnom sastanku u tzv. Gymnich formatu, predsjednici zemalja bivše Jugoslavije i Albanije će s Merkel razgovarati o političkoj situaciji i odnosima u regiji, nastavku politike proširenja Europske unije, ključnim infrastrukturnim projektima u ovom dijelu Europe i energetskoj politici, zbog čega će u Kneževu dvoru kao jedan od sugovornika svoja razmišljanja podijeliti i povjerenik Europske komisije za energetiku Guenther Oettinger.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara