Josipović brani ACTA-u: Nije ljudsko pravo uzeti tuđi rad besplatno

Foto: Dragan Matić / Cropix

IVO JOSIPOVIĆ, tvorac ZAMP-a i jedan od eksponiranijih boraca za zaštitu autorskih prava u Hrvata, ujedno i hrvatski predsjednik, stao je u zaštitu kontroverznog međunarodnog sporazuma ACTA. Josipović smatra da je izuzetno važno stati na kraj internetskim piratima.

"Nije ljudsko pravo uzeti tuđi rad besplatno. To je isto kao da dođete u samoposlugu, uzmete neke artikle i kažete 'ja bih to uzeo, to je moje ljudsko pravo da se hranim'", izjavio je Josipović za Media servis.

"Apsolutno je nedopustivo da se naprosto krade s interneta", kaže Josipović i dodaje da iza autorskih djela stoje nečiji rad i egzistencija.

"Vidjeli smo koliko je diskografskih kuća propalo sa svim onim ljudima koji su bili zaposlenici, pa i umjetnicima koji su bili dio tih projekata, zbog toga jer je netko smatrao da je dobro krasti na inrernetu', izjavio je Josipović.

Mogućnost kršenja ljudskih prava koja ACTA otvara, a zbog čega su se na noge digli aktivisti diljem svijeta, Josipovića ne zabrinjava. "Ako govorimo o zaštiti ljudskih prava s aspekta privatnosti na internetu i komuniciranju vjerujem da tu neće doći do narušavanja i ne bih se složio da će doći do narušavanja privatnosti", kaže Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara