"Josipović je roba s greškom, Milanović politički mrtav": Što može zaustaviti pobjednički niz HDZ-a?

"Josipović je roba s greškom, Milanović politički mrtav": Što može zaustaviti pobjednički niz HDZ-a?

Foto: FAH

POBJEDA HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima tek je pločica u mozaiku političkog trenda koji je svoje lice pokazao i na izborima za Europski parlament. Na krilima neuspjeha i nesposobnosti aktualne Vlade Zorana Milanovića te neuvjerljivog i bezličnog Ive Josipovića, HDZ se vratio. Intenzivna antiHDZ-ovska retorika koja se čula u finišu kampanje Ive Josipovića bila je nedovoljna da se preokrene niz uspjeha stranke Tomislava Karamarka.

Već i sama predsjednička kampanja Kolinde Grabar Kitarović nalikovala je kampanji za parlamentarne izbore, a teme koje su kandidati otvarali često su nadilazile predsjedničke ovlasti, čineći na taj način i samu kampanju uvertirom u skorašnje odmjeravanje snaga dviju velikih stranaka. HDZ se  vraća nakon sramotne sudske presude, a suparničke stranke koje djeluju van desnog Karamarko-Brkićevog bloka za sada nemaju pravi odgovor. 

Sociolog i politolog Dražen Lalić smatra kako SDP praktički nema manevarskog prostora za realiziranje promjena koje bi vodile do izbornoga uspjeha te drži da se Hrvatskoj smiješi srpski scenarij - jaka desna stranka na čelu države s anemičnom ljevicom u oporbi. Aleksandra Kolarić, s druge strane, naglašava važnost mijenjanja samog SDP-a. Promjena lidera nije dovoljna, smatra ona, dodajući kako je zadnje novo lice SDP-a ono koje je stranku i dovelo u trenutačnu situaciju. Kolarić za Index upozorava i kako bi, ukoliko jako brzo ne dođe do reforma, trebalo ići na prijevremene izbore.

Dražen Lalić osvrnuo se na političku perspektivu koja predstoji SDP-u i HDZ-u te je za Index upozorio kako je pobjeda Ive Josipovića na izborima ujedno mogla biti i posljednji pojas za spašavanje bačen u smjeru SDP-a.

Lalić: Što god napravio, SDP gubi

"Ne vidim u ovom političkom i društvenom kontekstu što bi moglo pomrsiti planove HDZ-a da osvoji i parlamentarne izbore, s obzirom na aktere koje trenutačno imamo na vlasti. To bi stvarno trebala biti dubinska promjena, promjena odnosa prema politici, promjena djelovanja i promjena komuniciranja. Pitanje je ima li vremena za preokretanje trendova, čak i kad bi došlo do tih promjena. Kada bi vladajući od nesposobnih postali sposobni, od lijenih postali marljivi, od javnosti nesimpatičnih postali atraktivni u komuniciranju, od isključivih postali tolerantni, a od ekskluzivne i polarizirajuće retorike prešli na inkluzivnu i integrirajuću retoriku - i dalje ne vjerujem da bi to bilo moguće.

Uistinu je teško preokrenuti politički trend. Neuspješni mandat traje već pune tri godine, u posljednjoj godini bi reforme koje treba poduzeti bile izrazito bolne, a njihove posljedice vrlo štetne za uspjeh SDP-a.

SDP se sada nalazi u sličnoj situaciji kao HDZ na početku 2011. godine, i SDP-ovci će se u ovoj godini vjerojatno truditi osvojiti što više zastupnika, kako bi postali što jača oporba. Upitno je i koliko će na tom planu uspjeti, a najviše će im biračkog tijela oduzeti Živi zid i Mirela Holy.

Ako krenu u reforme, dodatno će im pasti rejting, ako ne krenu u reforme, gube izbore. Lose-lose situacija. Inače je pravilo da se takve reforme ne rade u izbornoj godini, ali postoje primjeri da je stranka koja je zaostajala i koja je bila nepopularna osvojila izbore. Sjetimo se samo Sanadera 2007. godine. Međutim, Sanaderovom HDZ-u je, unatoč aferama, na korist išla i ekonomska konjunktura", ističe Lalić.

Kronika političke smrti Zorana Milanovića

"Sada su sve karte protiv SDP-a, ni na krilima pobjede Ive Josipovića (da je do nje došlo), oni ne bi pobijedili na nadolazećim parlamentarnim izborima. Čak ni predizborna koalicija s ORaH-om, koja uopće nije izgledna, to ne bi osigurala. ORaH još nije dovoljno stranački profiliran, a nije ni spreman - bio bi to samoubilački potez od strane Mirele Holy. Ovo je kronika najavljene političke smrti, prije svega Zorana Milanovića.

Bitnije pitanje je što će se dogoditi sa SDP-om, on je ovoj zemlji potreban s obzirom da se radi o jednoj od dvije povijesne hrvatske stranke koja je imala posebno velike zasluge u razvoju demokracije kod nas. Idemo prema srpskom scenariju, vjerojatno će za godinu dana  u Hrvatskoj vladati snažna desna stranka, zajedno sa svojim partnerima, kao što su danas vladaju naprednjaci u Srbiji, dok će lijevi liberalni akteri biti jako slabi.

Ne uspoređujem tu izravno Karamarka i Vučića, ali to je smjer u kojemu idemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-u još mnogi zamjeraju korupciju koje je eskalirala kad su bili na vlasti, još uvijek većina građana nije rekla "Vratite se, sve vam je oprošteno!", ali s ovim sustavom, koalicijom, političkom klimom i krizom, odgovornost sve više imaju ovi koji su sada na vlasti. To je tako unatoč tome što je HDZ bio na vlasti i u vrijeme krize te ju je generirao u počecima. Ljudi su zaboravna bića", napominje.

Josipović nije uspio pobijediti HDZ, ali Milanović hoće?

"Naravno, čuda se mogu dogoditi, kako u privatnom životu, tako i u politici, no ne vidim ni jedan bitan čimbenik koji bi prevagnuo u korist SDP-a. Ivo Josipović, koji je na Pantovčaku stolovao 5 godina, u drugome krugu pokušao je dobiti izbore tako što je plašio građane HDZ-om. Nije uspio. Bio je na poziciji predsjednika, s koje je lakše mogao održati vlast, bio je poznat javnosti i sve, a čak je i on izgubio izbore. Valja napomenuti kako je izgubio ponajprije zbog nezadovoljstva javnosti funkcioniranjem državne vlasti posljednje 3 godine.

Pretpostavimo kakva će biti SDP-ova kampanja za parlamentarne izbore.

Ako budu provodili negativnu kampanju protiv HDZ-a, vjerojatno neće uspjeti, kao što ni Josipović nije uspio. Pozitivnu pak kampanju ne mogu provoditi jer nemaju rezultate na koje se mogu pozivati. Bilo kakve reforme bit će dočekane na nož jer je izborna godina te možemo očekivati veliki bijes skupina koje će biti oštećene tim reformama. Čak i kada bi promijenili teritorijalni ustroj zemlje, došlo bi do velikog nezadovoljstva na terenu, i to pogotovo tamo gdje vladaju HDZ i njegovi sateliti.

Jedina šansa za SDP je da promijene lidera, no to je nerealno očekivati. Gdje ih to ostavlja? Ne mogu mijenjati ni ideologiju, ni politiku, ni lidera. Pitanje je hoće li se SDP uopće održati kao snažan politički akter nakon izbora. Riječju, SDP ide prema sudbini Demokratske stranke u Srbiji, koja se također nije snašla nakon odlaska povijesnoga vođe", smatra.

Milanovića će snaći sudbina Jadranke Kosor

"Ponavljam, kao što je u Srbiji Demokratska stranka doživjela strašan udarac s ubojstvom Đinđića, tako je i SDP sa smrću Račana izgubio jako mnogo. Njihovi nasljednici su nesposobni i neadekvatni za te važne funkcije. Ovoj zemlji treba SDP za razvoj demokracije i političku ravnotežu u zemlji, kako bismo imali nastavak jedne tradicije i izražavanja demokratski lijeve i liberalne političke opcije, ali kola idu nizbrdo... Još prije 16 mjeseci javno sam najavio da će Zorana Milanovića snaći ista sudbina kao i Jadranku Kosor u HDZ-u, samo što je ona danas razmjerno poštovana u javnosti, a on to vjerojatno neće biti.

Osnovno pitanje nije može li SDP ostati na vlasti, nego može li se uopće održati kao snažna stranka, pa makar i u oporbi. Čim padnu ispod 20 posto, neće biti ni izbliza jaki kao u posljednjem razdoblju. Time je SDP doveden u lošiju situaciju vezano za razvoj stranke u postizbornom periodu, Zoran Milanović bit će prisiljen dati ostavku ili će biti izabran novi lider. Da je Josipović ostao predsjednik, mogao je kadrovski mentorirati izbore u vrhu SDP-a, no, on je ovako roba s greškom i bit će ga teško upakirati kao novog predsjednika SDP-a", zaključuje Lalić.

Kolarić: Gdje nas je dovelo novo lice SDP-a?

Aleksandra Kolarić za Index je istaknula kako je ključno da se u završnici mandata Vlade radi ono što je politički odgovorno, u interesu građana i društva.

"Trebaju se pokrenuti ključne reforme, tu se slažem s Holy. Te se stvari trebaju odraditi neovisno o tome što stranka od toga neće profitirati. Jedna od reformi koja je sveobuhvatna, a tiče se i gospodarstva, reforma je javne uprave. To je u ovlastima ove Vlade i to je ono što ovome društvu treba", kazala je.

Kolarić dodaje kako je bitno razmišljati dugoročno, a navodi kako je za bilo kakve ozbiljne prognoze još uvijek rano, jer su parlamentarni izbori daleko. Ipak, ne isključuje zaoštravanje scenarija koji smo imali priliku vidjeti na predsjedničkim izborima i, posljedično, potpuni potop SDP-a i na parlamentarnim izborima.

I prijevremeni izbori bolji su od ove agonije

"SDP je izgubio vjerodostojnost kod birača, najmanji problem je u Milanoviću, cijeloj je stranci potrebna promjena paradigme. Svi govore o preuzimanju stranke, o novome licu stranke... Imali smo već novo lice, kako je to završilo?", pita se Aleksandra Kolarić.

Ukoliko Vlada ne provede reforme koje su od vitalnoga značaja za zemlju, Kolarić smatra kako bi se trebalo ići na prijevremene izbore.

"Trenutna agonija nije dobra, ili će se reforme napraviti odmah, ili trebamo ići na prijevremene izbore. Jasno je da s ovakvim liderom SDP nema budućnosti, ali nije u Milanoviću problem, ponovno naglašavam. Građani nam poručuju kako sama stranka ne valja, kako ne valja način na koji se upravlja državom. Obje velike stranke prepreka su daljnjem razvoju društva, vrijeme je da se u politici počnu zastupati javni interesi", zaključuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara