Josipović o situaciji u Vukovaru: Ako negdje postoje kafići za Hrvate i kafići za Srbe, tu neće biti sreće

Foto: Ivo Ravlić/Cropix

PREDSJEDNIK Ivo Josipović komentirao je danas, gostujući u emisiji HTV-a "Nulta točka", aktualna politička i gospodarska pitanja. Prvo od tih pitanja, koje je posljednjih dana bilo u centru pozornosti javnosti, jest pitanje postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru te prosvjedi koji se zbog toga već osmi dan održavaju u tom gradu.

"Pokrenuo sam inicijativu da otvorim raspravu o pravima manjinama i želim tu odgovornost podijeliti sa svim relevantnim subjektima. Nudim javnu raspravu, a nadam se da ćemo na kraju procesa obnoviti zajedništvo koje se odnosi na prava nacionalnih manjina", kazao je Josipović te dodao da smatra da ploče, koje su sada već postavljene, ne treba više skidati. Nada se da će se pronaći rješenje kojim će svi biti zadovoljni.

"Ako negdje postoje kafići za Hrvate i kafići za Srbe, tu neće biti sreće. Ja sam za integraciju, a ne asimilaciju. Za međusobno poštovanje i uvažavanje", rekao je Josipović.

Komentirao je i slučaj "lex Perković".

"Zakon moramo uskladiti s onim što smo potpisali. Možda sam bio pomalo suzdržan i zbog činjenice kako je sin Perkovića moj savjetnik, što je bila neracionalna odluka", komentirao je predsjednik te dodao kako nisu istinite tvrdnje da Hrvatska štiti komunističke zločine.

Ukratko je komentirao i situaciju u Siriji te je zaključio da bi, u slučaju da se rješenje ne može pronaći mirnim putem, o mogućoj intervenciji trebao odlučivati UN.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara