Josipović pozvao papu Franju u Hrvatsku: "Zalažemo se za pomirenje i europski put cijele regije"

Foto: FaH/Ured predsjednika

PREDSJEDNIK Ivo Josipović sastao se s papom Franjom i pozvao ga da dođe u Hrvatsku.

"Papa ima vrlo dobru sliku o odnosima s Hrvatskom"

Vatikan je zadovoljan odnosima s Hrvatskom koja ispunjava sve potpisane ugovore, a pitanje odnosa mjesne Crkve i države dio je demokratskog života u Hrvatskoj, rekao je u četvrtak nakon susreta s papom Franjom hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

"Papa ima vrlo dobru sliku o odnosima s Hrvatskom", rekao je Josipović, dodavši da u odnosima sa Svetom Stolicom nema nikakvih problema.

"U Vatikanu su zadovoljni odnosima, činjenicom da Hrvatska ispunjava odredbe ugovora koji su potpisani", rekao je Josipović novinarima nakon audijencije kod Pape i sastanka s državnim tajnikom na odlasku Tarcisiom Bertoneom.

"Kad je riječ o odnosima između lokalne crkve i države, Papa zna da postoje određene rasprave o tome kako urediti pojedina pitanja, ali to je dio demokratskog života u Hrvatskoj", rekao je.

Dijalog mjesne Crkve i države, kaže Josipović, pitanje je o kojem je "potrebna rasprava, ne samo na relaciji Crkva - država, nego i unutar države. Različite političke opcije, različite socijalne grupacije, različito vide pojedina pitanja, a karakteristika je demokratskoga društva da se o njima otvoreno raspravlja", drži Josipović koji smatra da papa Franjo zagovara "otvorenu Crkvu" koja se ne želi upletati u državne poslove.

"Papa je i u današnjem razgovoru i u dosadašnjim intervjuima naglasio kako vidi položaj Crkve u zajednici. Riječ je o otvorenoj Crkvi koja ne pretendira na klerikalizam ili na upletanje u državne poslove".

Razgovarali i o obrazovanju i krizi

Hrvatski predsjednik kaže kako je s Papom razgovarao i o pitanjima obrazovanja i o dogovoru u vezi s vojnim ordinarijatom. "Vojni ordinarijat bio je u nekim promjenama koje proizlaze iz toga što se naša vojska poprilično smanjila, a to je vezano i uz raspoložive financije", rekao je. "Mislim da se oko njegove organizacije našao kompromis".

Josipović je s papom Franjom razgovarao o hrvatskome putu od "nove, u ratu nastale države do članstva u Europskoj uniji", rekao je, ali i o teškoj gospodarskoj situaciji te o potrebi da država pomaže ugroženima.

"Rekao sam mu da imamo ozbiljne gospodarske probleme koje kriza nosi, posebice kad je riječ o siromaštvu ljudi, o potrebi da se država brine o onima koji su najslabiji", kaže Josipović.

"Zajedno smo se založili i zalažemo se za pomirenje, za europski put cijele regije"

Josipović koji će o politici i moralu u tranzicijskoj Hrvatskoj održati i predavanje u Vatikanu, ocjenjuje kako će ovaj Papa utjecati na jačanje morala u politici.

"Ovaj će Papa u međunarodnu politiku unijeti važnu novost, s njime će ojačati uloga etike i morala u međunarodnoj politici. Govorili smo o vrijednostima poput pomirenja, suživota i pravednosti. Papa je usmjeren na pravednost, na međunarodne odnose koji se temelje na moralu, nenasilju i pomirbi. Upravo na tim temeljima smo govorili i o situaciji u samoj Hrvatskoj i regiji. Zajedno smo se založili i zalažemo se za pomirenje, za europski put cijele regije", rekao je Josipović.

I Bertone kojega će na dužnosti šefa vatikanske diplomacije za pet dana zamijeniti Pietro Parolin, izvrsno poznaje situaciju u Hrvatskoj i u regiji, rekao je Josipović, a "vatikanska diplomacija trenutačno je veoma usmjerena na Bosnu i Hercegovinu i na njezin uspjeh na europskome putu. To podrazumijeva i uređenje njezinih ustavnih odnosa. Moram reći da mi je drago što potporu kakvu je imala Hrvatska, sada ima i Bosna i Hercegovina", rekao je Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara