Josipović u Houstonu lobira za ulaganja u naftu i plin u Jadranu

Josipović u Houstonu lobira za ulaganja u naftu i plin u Jadranu

Foto: Hina

HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović zauzet će se u četvrtak u Houstonu za američka ulaganja u moguća nalazišta nafte i plina u Jadranskom moru za koja je rekao da bi mogla "dramatično" pomoći izlasku Hrvatske iz dugogodišnje gospodarske krize.

Šef hrvatske države sudjelovat će u najvećem gradu savezne države Teksas na energetskom forumu i vodećim američkim i svjetskim naftnim tvrtkama predstaviti projekte istraživanja energenata u Jadranu.

"Za krizu iz koje Hrvatska teško izlazi planovi o energetskom čvorištu koji jamče energetsku neovisnost srednjoj i istočnoj Europi mogu dramatično promijeniti budućnost nabolje", istaknuo je Josipović. "Na svima je da do kraja, punim gasom, učinimo da taj projekt uspije", rekao je.

Nakon provedenih seizmičkih istraživanja, hrvatska vlada je ranije ove godine otvorila natječaj za istraživanje nalazišta nafte i plina u Jadranskom moru.

Zagreb očekuje da će privući 2,5 milijarde američkih dolara investicija u razdoblju od pet godina, smanjiti ovisnost zemlje o uvozu nafte i plina, podići tromo gospodarstvo i pomoći u strateškom pozicioniranju Hrvatske kao regionalnog energetskog središta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Josipović, koji boravi u višednevnom posjetu SAD-u, predstavio je te projekte u Kongresu i utjecajnim poslovnim krugovima. "Ti natječaji traju dulje vrijeme i ako ne napravite potrebne pripreme, uzalud vam je za par godina razmišljati što ste propustili u lobiranju prije pet godina", rekao je hrvatski predsjednik.

On će se u Houstonu sastati i s Rickom Perryem, guvernerom naftom bogatog Teksasa u kojem je sjedište nekoliko velikih američkih energetskih tvrtki poput Exxon-Mobila, Halliburtona i Conoco-Phillipsa.

Josipović je u utorak u Washingtonu razgovarao s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom i nakon sastanka izjavio da bi Hrvati za godinu dana mogli u Sjedinjene Države putovati bez viza.

Po njegovim riječima, Biden ga je uvjerio da Hrvatska uglavnom ispunjava sve uvjete, ali je to pitanje povezano s ukupnom američkom imigracijskom politikom o kojoj trenutačno raspravlja Kongres.

Dvojica dužnosnika razgovarala su i o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koje je važno za motiviranje ulagača, osobito u energetici. "To je pitanje pred američkim poreznim tijelima koja procjenjuju koliko je to korisno za američku stranu s obzirom na međusobnu trgovinsku razmjenu. Ako dođe do energetskih projekata i ako oni budu vjerojatni, zasigurno ćemo i tu postići dogovor s američkom stranom", naglasio je Josipović.

Vojna suradnja Hrvatske i SAD-a u NATO-u te nastavak modernizacije Hrvatske vojske također su bili teme sastanka, na kojemu je bio i hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara