Josipović u mandatu na odlikovanja potrošio 2 milijuna kuna, podijelio ih dvostruko više od Mesića

Josipović u mandatu na odlikovanja potrošio 2 milijuna kuna, podijelio ih dvostruko više od Mesića

Foto: FaH

IVO JOSIPOVIĆ, bivši predsjednik RH u svom je petogodišnjem mandatu podijelio gotovo dvostruko više odlikovanja nego što je to napravio Stjepan Mesić u svoja dva mandata!

Dvostruko kraći mandat  za dvostruko više odličja

"Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović tijekom svog mandatnog razdoblja 2010. -  2015. godine dodijelio je ukupno 3.205 kompleta odlikovanja, medalja i priznanja", kažu nam iz ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.  Naglasimo kako je prema podacima iz 2010. godine Mesić podijelio Mesić 1764 odlikovanja, što znači da je u dvostruko kraćem mandatu Josipović podijelio gotovo dvostruko više odličja. 

Naravno, od svih bivših predsjednika ipak je rekorder Franjo Tuđman koji je kao prvi hrvatski predsjednik  podijelio ukupno 12.622 odlikovanja.

Dva milijuna za odličja

Odlikovanja i koštaju pa je tako iz proračuna potrošeno oko dva milijuna kuna za Josipovićeva odlikovanja, kažu nam iz ureda predsjednice.

"U istom razdoblju kroz proračunska sredstava Ureda predsjednika RH za tu namjenu bilo je osigurano prosječno 400,000,00 kuna godišnje", stoji u pismenom odgovoru ureda predsjednice.

Podsjetimo, kako je Josipović netom prije odlaska nagradio odlikovanjima svoje najbliže suradnike. Redom Ante Starčevića je tako nagrađen Josipovićev savjetnik za nacionalnu sigurnost Saša Perković, ali i savjetnica za gospodarstvo i sektorske politike EU-a, odnosno voditeljica Izbornog stožera, Tamara Obradović-Mazal.

I Mesić na odlasku široke ruke

Odlikovani su i Petra Furdek, nekadašnja šefica protokola na Pantovčaku, Zlatko Gareljić, savjetnik Ive Josipovića za obranu, pročelnica Josipovićevog kabineta Danica Juričić Spasović i glavna tajnica Ureda predsjednika Mirjam Katulić.

Šest dana prije isteka mandata svojim najbližim suradnicima dodijelio i Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića kojeg su zaslužile njegova zamjenica Maja Kocijan i savjetnica za društvene djelatnosti u Uredu, Zrinka Vrabec-Mojzeš.

I biši predsjednik Mesić bio je široke ruke s odlikovanjima kad je odlazio s Pantovčaka kad je odlikovao svoje bliske prijatelje. Tada su odlikovanja dobili Tomislav Antunović, suradnica Štefanija Balog, hotelijer Goran Štrok te ugostitelji Miroslav Folnegović i Slobodan Čimbur.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara