Josipović u obrani Vlade: Odluka o Šegonu ne odnosi se na druge ministre

Foto: Hina

NAKON što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo da je bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon bio u sukobu interesa, cijeli je slučaj prokomentirao i predsjednik Ivo Josipović. Odluke Povjerenstva nose u različitim slučajevima i različite posljedice i poruke, političke, moralne, etičke, no to uvijek prejudicira i druge moguće vrste odgovornosti, istaknuo je predsjednik.

"Čuli smo da su uputili i DORH-u predmet što automatski ne znači da će biti razloga i za neke druge odgovornosti. Trebamo se strpjeti i vidjeti što će dalje biti", rekao je predsjednik. A je li na ovaj način poljuljano povjerenje u kredibilitet Vlade, kako je to i samo Povjerenstvo naznačilo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjeli smo, Vlada je reagirala i gospodin Šegon ne radi više posao koji je radio. Prema tome, tu je konzekvenca povučena". Na novinarsku ocjenu kako u Nadzornom odboru HBOR-a sjede ministri kojima je ovaj slučaj promaknuo te se postavlja pitanje i njihove odgovornosti, Josipović je ustvrdio da je odluka Povjerenstva o sukobu interesa odluka o individualnom odnosu dužnosnika prema određenom slučaju.

"Prema tome, odluka o kojoj je riječ se ne odnosi na one druge moguće sudionike postupka odlučivanja, tu mogu postojati neki drugi oblici ispitivanja odgovornosti, ali sama odluka o tome ne govori ništa". Odluka je ipak prije svega individualne naravi, još je jednom rekao Josipović i naglasio da bi trebalo izvući pouku da kod donošenja odluka tih vrsta postoji rigoroznija kontrola svih okolnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara