Josipović u posjetu Vukovaru: Moramo graditi dobre odnose sa svim državama, pa i sa Srbijom

Josipović u posjetu Vukovaru: Moramo graditi dobre odnose sa svim državama, pa i sa Srbijom

Foto: Dragan Matić/Cropix

PREDSJEDNIK Ivo Josipović danas je u posjetu Vukovaru, zbog kojeg su, nakon skandalozne izjave Tomislava Nikolića, zahladili odnosi Hrvatske i Srbije.

Nikolićeve neprimjerene izjave o Vukovaru bacile su sjenu na mogućnost dobre suradnje Hrvatske i Srbije. Prisvajanje "Grada heroja" srpskom narodu, izazvalo je brojne reakcije među hrvatskim političarima. Predsjednik Josipović rekao je da nas Nikolić tek treba uvjeriti da ne zagovara politiku 90-ih.

"Nama je kao državi u interesu da gradimo dobre odnose sa svim državama, pa i sa Srbijom. Mi smo zadnje dvije-tri godine napravili ozbiljni napredak u odnosima i bilo bi šteta kada bi se ti odnosi prestali razvijati zbog neodmjerenih i krivih, pogrešnih izjava i političkih koncepata. Naravno da smo mi u Hrvatskoj reagirali na te izjave i nadam se u promjeni stajališta predsjednika", izjavio je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović, po svemu sudeći, neće ići ni na inauguraciju srbijanskog predsjednika u Beogradu 11. lipnja.

Upozorenja na Nikolićeve neprimjerene izjave stigle su i iz Bruxellesa. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, uoči sastanka s novoizabranim srbijanskim predsjednikom, preko svoje mu je glasnogovornice poručio da nema prekrajanja povijesti i da ne može negirati genocid u Srebrenici.

Birokratski sustav i dalje veliki problem

Na sastanku s gradonačelnikom Željkom Sabom i županom Božom Galićem te njihovim sugovornicima, predsjednik je razgovarao o aktualnoj situaciji u Gradu i Županiji, prvenstveno o razvoju gospodarstva, novim projektima i investicijama.

"Razgovarali smo o gospodarskom stanju u Županiji i Gradu Vukovaru. Razgovarali smo o nekim projektima, posebno o proširenju Luke Vukovar i o pripremama za europske fondove. Drago mi je da su čelnici Grada i Županije ozbiljno prionuli zadaći koju imaju. Neke investicije su dobro planirane i perspektivne. Međutim, i ovdje sam čuo ono na što stalno upozoravamo da trebamo previše papira, dozvola, postupaka i procedura koje otežavaju investicije. Neki investitori su odustali od pojedinih investicija. Čuo sam da rekord da je za jedno postrojenje trebalo 90-ak dozvola i papira. Ako iz našeg pravnog sustava ne uklonimo višak papirologije i procedura, bojim se da ćemo teško biti konkurentni", rekao je Josipović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara