Josipović za Dnevni Avaz o politici Tuđmana prema BiH: Pustimo sada podjele i prošlost!

Josipović za Dnevni Avaz o politici Tuđmana prema BiH: Pustimo sada podjele i prošlost!

Foto: Sandra Šimunović (Cropix) 

"OSOBNO, smatram da nema svrhe baviti se prošlošću i podjelama umjesto budućnosti u europskom zajedništvu. Najiskrenije želim da se svi do kraja posvetimo novom partnerstvu među državama ove regije. Moramo razumjeti da nema važnijeg odnosa od dobrosusjedskog i da smo jedni drugima najvažniji, jer se svakodnevni život ne mjeri predizbornom ili bilo kakvom drugom političkom retorikom, nego kvalitetom života kojeg smo svi zajedno dužni osigurati građanima koji su nas birali i dali nam svoje povjerenje", rekao je predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za Dnevni Avaz. 
 
Naime, novinare dnevnog lista iz Sarajeva zanimao je Josipovićev komentar na izjavu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da "presuda Prliću i ostalima obavezuje današnju Hrvatsku da se do kraja suoči s vlastitom odgovornošću za stradanja i užasne patnje koje su građani BiH pretrpjeli zbog politike Franje Tuđmana"?
 
Josipović tvrdi da je osobno govorio o pogreškama hrvatske politike prema BiH tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća te da je to učinio i pred Skupštinom BiH. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ali isto tako, Hrvatska je bila dom stotinama tisuća izbjeglih iz BiH i bezbroj puta pomogla, u nekim slučajevima pružila ključnu pomoć", rekao je Josipović dodajući da je došlo vrijeme da se s razine taktike i dnevne politike prijeđe na razinu strateškog dogovaranja. 
 
Josipović kaže da će Hrvatska i dalje biti vitalno zainteresirana za položaj Hrvata u BiH, odnosno za njihov održiv opstanak u BiH te ravnopravnost s druga dva konstitutivna naroda i svim građanima BiH. 
 
"BiH je domovina i Hrvata koji su se u njoj rodili i u njoj žive i uvijek će imati našu podršku da unutar institucija svoje države traže rješenja i za vlastitu ravnopravnost i najfunkcionalnije modele koji će osigurati napredak države i svih njenih građana", rekao je Josipović. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara