Josipovićev odgovor na pitanje hoće li izvanredni izbori blokirati lokalne samouprave: To je tema za razmišljanje!

Josipovićev odgovor na pitanje hoće li izvanredni izbori blokirati lokalne samouprave: To je tema za razmišljanje!

Foto:  Željko Hajdinjak (Cropix)

DVADESET je godina od prvih lokalnih izbora u Hrvatskoj. Izborno zakonodavstvo je poboljšano, a sređuju se i popisi birača. 100 dana do lokalnih izbora 2013.- poziv na nastavak reformi i transparentno financiranje predizbornih kampanji.  Uređeno izborno zakonodavstvo preduvjet je još boljoj demokratizaciji društva, pohvale na obilježavanju 20. godišnjice stigle su od predsjednika Ive Josipovića.

 "Prepoznati su problemi; od biračkih popisa do tehnike provođenja izbora, a da ne naglašavam važnost pravila o financiranju izbornih kampanji", kaže Josipović. Hvali nas i Europa, ali izaslanik Europske komisije Paul Vandoren ipak upozorava.
 
"Mora biti osigurana potpuna transparentnost donacija i troškova u kampanji kako bi se izbjegle eventualne koruptivne aktivnosti", kaže. Posljednja velika reforma neposredan je izbor čelnika lokalne i regionalne samouprave, a nova pravila igre osigurat će kvalitetniji sustav izvršne i zakonodavne vlasti, smatra ministar uprave, Arsen Bauk.
 
"Što će rezultirati nešto većim brojem izvanrednih izbora tijekom mandata. Ali i to je prilika građanima da u tom političkom prijeporu presude je li u pravu bilo Vijeće ili gradonačelnik. To je pravo građana", kaže Bauk.Predsjednik Josipović ipak upozorava...
 
"U kojoj će mjeri izvanredni izbori blokirati funkcioniranje lokalne samouprave?- to je tema za razmišljanje. Jednako kao i koliko učestalo odvijanje lokalnih izbora fokus dužnosnika stavlja na same izbore, a koliko ih udaljuje od rada?", upozorava predsjednik.Tema za razmišljanje Vladi stiže i iz lokalnih redova. Predsjednik zajednice gradova Vojko Obersnel upozorava na zaustavljen proces decentralizacije.
 
"Otpor države prema otvorenom i konstruktivnom dijalog s lokalnom samoupravom i njenim udruženjima rezultiralo je slabim decentralizacijskim procesom i ispodprosječnim zakonskim okvirom za lokalnu samoupravu", kaže Obersnel.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Ministar Bauk se pravda: "Zbog krize i poznatih razloga je to malo usporenije. Vjerujem da će s poboljšanjem gospodarske situacije biti puno lakše i puno brže provesti neke elemente decentralizacije".
 
I o aktualnoj temi smanjenja broja gradova i općina mistar Bauk podvlači: nije vrijeme za to, čekajmo da prođu izbori...
 
"Mi u stvari nemamo neki veliki izbor; ili ćemo zadržati sličan sustav lokalne samouprave kakav je danas ili ćemo se vratiti na onaj kakav je bio '93.", dodaje Bauk.
 
A uz lokalne, Hrvatska ove godine još jednom bira- i to po prvi puta predstavnike za Europski parlament.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara