Jovanka Broz želi biti pokopana pokraj Tita u Kući cvijeća

Foto: Titoville

JOVANKA BROZ, udovica nekadašnjeg doživotnog predsjednika Jugoslavije (SFRJ) Josipa Broza Tita, zatražila je da bude pokopana pokraj njega u Kući cvijeća, pišu beogradski listovi Blic i Večernje novosti u najnovijim izdanjima.

"Sestre Nada i Zora te pisac Žarko Jokanović posljednji su s kojima je razgovarala, a povjerila im je kako bi voljela da je pokopaju u Kući cvijeća, pokraj supruga Josipa Broza Tita", navodi Blic koji piše i kako u Vladi Srbije traže rješenje da "Jovanki ispune želju i tako isprave bar dio velike nepravde".

I Večernje novosti tvrde kako je do dopredsjednika vlade Rasima Ljajića i generalnog tajnika srbijanske vlade Veljka Odalovića "u četvrtak stigla molba Jovanke Broz da bude pokopana pokraj Tita, u Kući cvijeća".

Zdravstveno stanje joj se pogoršalo


Nakon što joj se zdravstveno stanje u srijedu znatno pogoršalo, Jovanka Broz priključena je na respirator, a u takvim slučajevima liječnici izbjegavaju davati prognoze.

"Gospođa Broz u ovom trenutku nije životno ugrožena, ali s obzirom na njezinih 90 godina i na to da više od mjesec dana leži u bolnici, sve bi, nažalost, moglo ići u tom pravcu", rekao je Večernjim novostima ravnatelj Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić.

"To stanje u svakom slučaju nije dobro", kaže Ristić, objašnjavajući kako je slabljenje funkcije pluća "u najvećoj mjeri posljedica godina gospođe Broz i toga što je dugo zanemarivala svoje zdravlje, ali i činjenice da već dugo leži u krevetu".

Titova udovica ima i rak kože, ali liječnici tvrde da taj karcinom za Jovanku ne može biti fatalan, pišu Večernje novosti. Jovanka Broz smještena je u Urgentni centar 23. kolovoza u teškom zdravstvenom stanju i polusvjesna.

Od Titove smrti 1980. živi povučeno, u skoro potpunoj izolaciji u beogradskom naselju Dedinje. Blic je nedavno u feljtonu prenio njezinu ispovijest Žarku Jokanoviću o zajedničkim godinama provedenim uz Tita i tihom političkom progonu kojem je bila izložena, da bi nakon Titove smrti završila, praktički, u kućnom pritvoru. S Titom je bila u braku od 1952. do njegove smrti 1980. Imala je čin potpukovnice JNA. U srpnju 2009. tadašnji ministri unutarnjih poslova Ivica Dačić i socijalne skrbi Rasim Ljajić predali su Jovanki Broz osobne dokumente, putovnicu i osobnu iskaznicu, koje nije imala gotovo tri desetljeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara