Jovanović na sastanku ministara obrazovanja u Beču

Foto: Robert Fajt/Cropix

MINISTAR znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović sudjelovat će danas u Beču na sastanku ministara obrazovanja zemalja potpisnica međunarodnog Sporazuma o suradnji u obrazovanju i usavršavanju u sklopu Srednjoeuropskog programa razmjene za sveučilišne studije.

Skup se održava povodom obilježavanja 20 godina Srednjeeuropskog programa sveučilišne razmjene studenata i profesora (CEEPUS) zaključenog u prosincu 1993. godine u Mađarskoj.

Program je, kako su naglasili iz resornog Ministarstva, dao veliki doprinos internacionalizaciji visokog obrazovanja Hrvatske, a uz Hrvatsku i Austriju njegove su ugovorne strane BiH, Bugarska, Crna Gora, Češka, Kosovo, Makedonija, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Načelo je programa da svaka zemlja snosi troškove gostujućih studenata i nastavnika.

Hrvatska dodjeljuje 450 mjesečnih stipendija godišnje. Za provedbu programa nadležna je Agencija za mobilnost i programe EU.

Ministri će na konferenciji raspravljati o programu rada do 2015. godine, broju stipendija koje će pojedina zemlja dodijeliti u ovoj akademskoj godini, kao i o inicijativi za poticanje visokih učilišta da pokreću i provode združene studije koje izvode dva ili više visokih učilišta.

Dodijelit će se i nagrada za najbolju mrežu visokih učilišta u 2012. godini i to mreži od 22 visoka učilišta koja provodi projekt iz područja podučavanja matematike i informatike koju koordinira Sveučilište u Miskolcu iz Mađarske. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara