Jovanović napao Linića: Nema dokaze, a nanosi štetu Vladi, SDP-u i sebi

Foto: Hina

ŽELJKO JOVANOVIĆ, ministar obrazovanja, znanosti i sporta, također je u Rijeci sazvao konferenciju za novinare. Jovanović je stao u obranu Zorana Milanovića i u svom stilu žestoko napao sugrađanina Slavka Linića. Linićev istup Jovanović je opisao kao "promašaj godine".

"Ukupan dojam je beskrajna tuga. Mislim da je kolega Linić neodgovornim i potpuno politički promašenim istupom nanio štetu Vladi, SDP-u i samom sebi. Njegove optužbe su političke, bez ijednog dokaza. Ako je istina da je na Županijskom odboru SDP-a rekao da će učiniti sve da blati i diskreditira predsjednika SDP-a i Vlade, to je današnjom pressicom i dokazao", rekao je Jovanović.

"To je politički promašaj godine za jednog iskusnog SDP-ovca koji je godinama radio na jačanju stranke i nije si smio dopustiti da radi na destrukciji SDP-a", rekao je Jovanović, koji ipak vjeruje da će Vlada odraditi mandat do kraja.

Linić je, kaže Jovanović, iznio niz neutemeljenih konstrukcija na štetu SDP-a i Vlade. Time Linić, kaže Jovanović, ide na ruku HDZ-ovcima koji zazivaju prijevremene izbore. Linićev istup je, prema Jovanoviću, štetan ne samo za SDP i Vladu, već i za hrvatske građane.

"Za oporavak i izlazak iz krize ne trebaju nam ni destrukcija, ni rekonstrukcija, ni prijevremeni izbori, već samo rad, rad i rad", kaže Jovanović, te dodaje da bi "najveća tragedija bila da se na vlast vrati zločinačka organizacija koja je za pljačku hrvatskih građana osuđena na sudu".

"SDP-ovci nisu savršeni, ali su bolji od HDZ-a. U SDP-u ni premijer, ni ministri, ni zastupnici nisu kriminalci, niti zloupotrebljavaju tajne službe", rekao je Jovanović.

Zmajlović uzvratio Liniću: On ne želi dobro ni SDP-u, ni državi

Uoči za danas najavljene konferencije za novinare bivšeg ministra financija Slavka Linića većina ministara prije sjednice Vlade nije htjela komentirati situaciju u SDP-u, jedino je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kazao kako svi koji tešku situaciju koriste za repozicioniranje u stranci ne žele dobro SDP-u ni državi.

"SDP je preuzeo odgovornost za vođenje države i situaciju u kojoj se ona našla i smatram da se trebamo fokusirati na to da riješimo probleme i provedemo započete reforme. A svi oni koji koriste ovu tešku situaciju za repozicioniranje u stranci sigurno ne žele dobro ni SDP-u ni državi", rekao je Zmajlović ne navodeći izrijekom Linića.

Linić je nakon smjene najavio da će na konferenciji za novinare, za koju je čekao završetak izbora za Europski parlament, iznijeti svoje viđenje o radu Vlade i suradnji s premijerom Milanovićem koji ga je smijenio nakon "slučaja Spačva".

Ostali ministri bez komentara na Linićevu presicu

Neposredno prije presice Slavka Linića, ministri i nakon sjednice Vlade bez puno riječi na temu kredita premijerove bivše šogorice, hoće li to destabilizirati Vladu i što to Linić radi i ima za reći.

Tihomir Jakovina kaže da je bez komentara. "Bez komentara" poručio je Jakovina.

Ministar Maras, inače vrlo rječit, danas je u žurbi: "Žurim, jer mi se žuri, kasnim na jedan sastanak."

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić bio je ironičan: "Suludo je pomisliti da bi jedna presica mogla dovesti do destabilizacije Vlade"

Destabilizacije Vlade ne boji se ni nestranački ministar Predrag Matić. "Ma ne bi se smjelo odraziti na rad Vlade, zašto bi?! Vlada radi svoj posao i mislim da radi najbolje što može u ovim uvjetima."

Dragovan se "ničega ne boji"

I ostali istaknuti članovi SDP-a uglavnom su bili bez komentara. Igor Dragovan na pitanje boji li se Milanovićeve smjene, odgovorio je da se on ničega ne boji. Druge komentare nije želio davati.

Nada Čavlović Smiljanec, koja se vratila u Sabor nakon što je dala ostavku na mjesto šefice Porezne uprave, također nije davala nikakve komentare. Bez komentara bio je i Šime Lučin.

Leko se pravda: Nisam gledao Linića pa ne mogu komentirati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskog sabora i SDP-ova Glavnog odbora Josip Leko nije danas komentirao istup bivšeg ministra financija, sada saborskog zastupnika Slavka Linića (SDP), pravdajući se da nije gledao televizijski prijenos Linićeve konferencije.

"Nema smisla da govorim, nisam gledao konferenciju", rekao je Leko novinarima u Hrvatskom saboru.

"Ima vremena, pogledat ćemo, sastati se, razgovarati", izjavio je Leko, odbivši komentirati Linićeve optužbe temeljem novinarskih interpretacija konferencije.

Leko nije izravno odgovorio ni na pitanje je li SDP u ozbiljnoj krizi. "Sjest ćemo, razgovarati o tome što to znači", poručio je.

Savjetnik predsjednika Sabora Ilija Jandrić novinarima je pak rekao da Leko nije gledao konferenciju, jer je imao goste.

Bernardić o stanju u SDP-u: Ova igra mi se ne sviđa

Uoči sjednice bivšeg ministra financija Slavka Linića, trenutnu situaciju u SDP-u komentirao je predsjednik zagrebačkog ogranka stranke Davor Bernardić.

"Imam svoje mišljenje i izreći ću ga na tijelima stranke, ova igra mi se ne sviđa, u javnom obračunu stranačkih kolega ne želim sudjelovati. Ne strahujem od pada Vlade, jer u životu ne strahujem od ničega. Ova Vlada je napravila puno reformi i dobrih stvari, samo one još nisu isplivale, ali sve će se vidjeti kroz neko vrijeme", kazao je Bernardić.

Baldasar: Splitski SDP podupire Milanovića

Predsjednik splitskog SDP-a Ivo Baldasar izjavio je danas kako taj ogranak stranke podupire legalno izabranog predsjednika SDP-a Zorana Milanovića dodavši da je takvu odluku donijelo predsjedništvo splitskog SDP-a.

"Stranka ima svoje legalno izabrane organe, dakle u ovom slučaju legalno izabranog predsjednika stranke Zorana Milanovića i mi podržavamo legalno izabranog predsjednika", rekao je Baldasar u vezi sa sukobom između Milanovića i smijenjenog ministra financija Slavka Linića.

Baldasar ističe kako mu nije drago ono što se događa u SDP-u ali kako on smatra da se ne radi o raskolu unutar stranke, nego se radi o sukobu dvojice članova od kojih je jedan njezin predsjednik, a drugi istaknuti dugogodišnji ugledni član.

Na upit kako komentira izjavu člana splitskog SDP-a Josipa Milata koji je rekao kako "dosta uglednih" članova splitskog ogranka SDP-a podržava Linića, Baldasar je kazao kako Milat ima pravo na svoje mišljenje ali da su "organi stranke jedini mjerodavni koji mogu dati mišljenje većine, a pojedinačne izjave mogu štetiti stranci".

Na pitanje kako će on osobno glasovati na sjednici Glavnog odbora SDP-a 7. lipnja bude li se na njoj odlučivalo o Linićevom isključenju iz stranke ili o prijevremenim izborima u SDP-u, Baldasar je rekao kako ne može prejudicirati.

"Ovisi o tome kako će biti formulirano pitanje, odnosno kako će biti formulirano glasanje....Znam, htjeli ste reći hoću li glasovati da se izbaci Slavko Linić ili da se smijeni Zorana Milanovića, ako takav bude prijedlog. Vidjet ćemo," dodao je Baldasar.

Obersnel traži sjednicu Glavnog odbora

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel nastavak sukoba Linića i Milanovića komentirao je priopćenjem koje je poslao iz Barcelone. Prvi čovjek riječkog SDP-a kaže da se "o nekim temama očito treba povesti razgovor na tijelima stranke".

Obersnel tvrdi da se treba sazvati sjednice Glavnog odbora SDP-a, na kojem bi se o svemu razgovaralo otvoreno. Jedna od tema, kaže Obersnel, trebala bi biti i analiza europskih izbora.

"Ako se ne vratimo socijaldemokraciji kakvu smo dugo gradili i zagovarali, ako se ne možemo drugarski pogledati u oči i razriješiti probleme, ako ne možemo biti otvoreni jedni prema drugima unutar članstva, to će u konačnici biti loše ne samo po stranku nego i po građane koji su nam dali svoje povjerenje", tvrdi Obersnel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara