Jovanović o "čuvanju" radnog mjesta u Thalassotherapiji: To nije bilo protuzakonito, ali ni pametno

Foto: Hina

VIŠE OD godinu dana ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović čuvao si je radno mjesto u opatijskoj Thalassotherapiji. Jovanović se u siječnju 2013. godine, kao jedini kandidat, prijavio na natječaj Medicinskog fakulteta u Osijeku za radno mjesto na neodređeno vrijeme u nastavnoj bazi Thalassotherapia u Opatiji - i dobio posao. No, s obzirom na obveze koje ima kao ministar, svoje radno mjesto nakon izbora nije aktivirao. Kad se za slučaj doznalo u javnosti, odlučio je odustati od posla.

Ministar Jovanović kaže kako, bez zasnivanja radnog odnosa, već godinama povremeno radi na Katedri za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Osijeku te odbacuje insinuacije da si je namjestio posao. Također, negira insinuacije da je njegovo imenovanje povezano s dodjeljivanjem dopusnice za znanstveno-istraživačku djelatnost Thalassotherapiji, što je uslijedilo svega mjesec dana kasnije - u veljači 2013. godine.

Zašto je fakultet raspisao natječaj ako im za to radno mjesto nitko ne treba?


Iako smo od dekana Medicinskog fakulteta u Osijeku, Aleksandra Včeva, pokušali doznati zašto se ministru radno mjesto u Thalassotherapiji čuvalo više od godinu dana i zašto je uopće prihvaćena njegova prijava na natječaj ako su znali da je tek na polovici mandata te neće moći izvršavati svoje obaveze na tom radnom mjestu, kao i zašto se prvotni natječaj nije poništilo i raspisalo novi ukoliko je doista postojala potreba za popunjavanjem spomenutog radnog mjesta te hoće li nakon Jovanovićevog odustajanja od posla natječaj iznova biti raspisan ili se odustalo od popunjavanja tog radnog mjesta, Indexov upit je ostao bez odgovora.

Jovanović: Jedinu štetu zbog takve odluke koja nije bila nezakonita, ali, priznajem, niti mudra, trpim ja osobno

I dok dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku već danima šuti oko cijelog slučaja, ministar Jovanović istog je dana odgovorio na Indexov upit. Evo što je rekao o cijelom slučaju:

Iz kojeg ste razloga u siječnju 2013. godine javili na natječaj Medicinskog fakulteta u Osijeku za radno mjesto u nastavnoj bazi Thalassotherapia iako ste znali da ste tek na polovici mandata i da to u teoriji znači da prije 2015. godine zasigurno nećete moći izvršavati svoje obaveze na tom radnom mjestu?

"Razlog je moje prijave želja da se i nakon obavljanja dužnosti u Saboru i MZOS-u nastavim baviti znanstveno-nastavnim radom, jer ne želim izgubiti u potpunosti kontakt sa svojom bazičnom strukom.

Prošli tjedan sam odustao od mogućnosti da se moj izbor aktivira nakon isteka ministarskog mandata. Napominjem kako izbor nikada ni nisam aktivirao, nego povremeno, bez naknade, sudjelujem u realizaciji nastave na Katedri za farmakologiju, budući da i dalje vrijedi moj status naslovnog docenta (bez zasnivanja radnoga odnosa) kojega na instituciji imam od 2010. godine".

Je li dodjeljivanje dopusnice za znanstveno-istraživačku djelatnost Thalassotherapiji, koje je uslijedilo svega mjesec dana kasnije - u veljači 2013. godine, povezano s Vašim "osiguravanjem" radnog mjesta?

"Naravno da ne!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dopusnica je upravni akt kojem prethodi dugotrajan postupak kojega u stručnom dijelu provode neovisna tijela Agencije za znanost i visoko obrazovanje, a temeljem Zakona o osiguranju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju. U konkretnom slučaju, postupak je započeo još u siječnju 2012. godine, a na temelju preporuke nadležne Agencije izdana je i dopusnica".

Zašto ste se tek nakon što je u medijima objavljena informacija o vašem zamrzavanju radnog mjesta, više od godinu dana otkako ste dobili posao, odlučili dekana Medicinskog fakulteta u Osijeku izvijestiti kako odustajete od mogućnosti aktiviranja izbora?


"Iako mojim izborom nije prekršen niti jedan pozitivni propis, odluku sam donio isključivo u želji da spriječim bilo kakve neutemeljene insinuacije vezane uz MZOS, Vladu RH, Medicinski fakultet u Osijeku i mene osobno".

Smatrate li da ste se zbog Thalassotherapije našli u sukobu interesa budući da za svako stalno radno mjesto treba odobrenje MZOS pa ste se našli u situaciji da sami sebi odobravate posao?

"U siječnju 2013. godine sveučilišta za raspisivanje natječaja nisu trebala dodatnu suglasnost MZOS-a. Nadalje, povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa u svom komentaru ovog predmeta naglasilo je da se nije radilo o sukobu interesa, a ponovit ću da se na navedeni natječaj nije javio nitko drugi pa time nitko nije mogao ni biti oštećen, niti sam ja stekao ikakvu korist. Kako je javnosti već poznato, izvijestio sam dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku o svojoj odluci da odustajem od radnoga mjesta".

Smatrate li prikladnim da kao ministar u vrijeme krize i velike nezaposlenosti čuvate sebi dodatno radno mjesto na kojem se možda moglo zaposliti nekog drugog znanstvenika ili stručnjaka?

"Već godinama radim na tim poslovima u statusu vanjskog suradnika, bez ikakve naknade. Dana 25. listopada 2010. izabran sam na Katedri za farmakologiju Medicinskoga fakulteta u Osijeku za naslovnog docenta u znanstvenom području biomedicine i zdravstva, znanstvenom polju temeljne medicinske znanosti, znanstvenoj grani Farmakologija i toksikologija.

Jednako tako, javio sam se i na javni natječaj, raspisan i dostupan svima, objavljen  10. siječnja 2013. u javnom glasilu Glas Slavonije. Sukladno važećoj zakonskoj regulativi, kao i propisima o sprječavanju sukoba interesa, dužnosniku je dopušteno baviti se znanstveno-nastavnim radom. Razlog je moje prijave, kao što sam već prethodno naveo, želja da se i za vrijeme obavljanja dužnosti u Saboru i MZOS-u nastavim baviti znanstveno-nastavnim radom, jer ne želim izgubiti u potpunosti kontakt sa svojom bazičnom strukom.

Prijavu na natječaj - izbor jednog nastavnika u znanstveno-nastavno zvanje docenta i radno mjesto docenta na neodređeno vrijeme, znanstveno područje Biomedicina i zdravstvo, znanstveno polje temeljne medicinske znanosti, znanstvena grana Farmakologija i toksikologija, u nastavnoj bazi Thalassotherapia Opatija, podnio sam jer sam ispunjavao sve uvjete natječaja temeljem Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, odluka Rektorskoga zbora te Pravilnika o uvjetima i postupku izbora u zvanja i na odgovarajuća radna mjesta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, te ni na koji način nisam povrijedio bilo koji propis koji regulira rad dužnosnika u vrijeme obavljanja političkog mandata.

Svaki dan donosim mnogobrojne odluke. Neke javnost odobrava, neke ne. Brojne predstavljaju kompromis između onoga što je trenutno moguće i onoga što bih kao ministar htio postići. Shvaćam to kao dio mog posla kojega obavljam motiviran isključivo željom da stvari unaprijedim i promijenim na bolje u interesu svih korisnika u resoru. Svjestan sam da u rezimeu moga rada ova odluka sigurno neće biti na vrhu mudrih odluka. Ipak, činjenica je da nije došlo do povrede zakona, niti je bilo tko na bilo koji način oštećen. Jedinu štetu, zbog takve odluke koja, ponavljam, nije bila nezakonita, ali, priznajem, niti mudra, trpim ja osobno".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara