Jovanović o "izbrisanom" razredu u Crikvenici: Problem je trebao riješiti ravnatelj

Foto: Ilustracija

JUČER je započela nova školska godina, a prvog dana nastave u crikveničkoj srednjoj školi Dr. Antuna Barca pojavilo se "25 učenika koji ne postoje". Naime, kako prenosi Novi list, računalni program Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za upis u srednje škole jednostavno je prebrisao cijeli razred! Djeca su "protjerana" u škole u Rijeci i Senju.

Crikvenička srednja škola trebala je oformiti jedan razred s trogodišnjim školovanjem u koji bi zajedno išli konobari, kuhari, automehaničari i vodoinstalateri. Za konobare je interes pokazao samo jedan učenik pa je u startu prekrižena mogućnost upisa za konobare. Za vodoinstalatere se prijavilo sedmero učenika, za automehaničare šest, a za kuhare osmero učenika. Zadovoljen je tako uvjet da razred ima najmanje 20 učenika i da svaki program ima najmanje šest učenika. No, problemi su nastali tjedan dana uoči početka nastave, kad se jedan učenik prebacio iz automehaničara u vodoinstalatere, a sustav je izbrisao i preostalih pet njegovih kolega!

Da bi slučaj bio bizarniji, prvog dana nastave u školi se pojavilo čak 25 učenika "nepostojećeg razreda" - devet kuhara i 16 vodoinstalatera. Naime, škola nije imala točan uvid koliko se točno učenika upisalo jer je upis centraliziran preko računala Ministarstva.

"Računalo operira s djecom kao da su kruške i jabuke"

Ravnatelj škole Luka Kujundžić, koji već u osam mandata vodi školu, traži rješenje. Poručuje da, unatoč tome što je formalno sve u skladu s pravilima, ne želi 20 sudbina djece od 15 godina ostaviti na ulici. "Ako neće djeca u školu, nema ni mene u školi. Dat ću neopozivu ostavku. Računalo operira s djecom kao da su kruške i jabuke", kazao je za Novi list Kujundžić.

Zbog imovinskih i drugih razloga roditelji mnogu od djece iz "nepostojećeg razreda" nisu u stanju poslati u druge škole. Djeca i roditelji su pod velikim stresom, najavljuju i žalbe pravobraniteljici za djecu te kažu: "Žalosno da čekamo jednog čovjeka iz fotelje da nam odredi sudbinu djece".

Jovanović: Dužnost ravnatelja je bila da osigura učenicima upis

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović odbacio je odgovornost svog ministarstva za slučaj srednje škole u Crikvenici, gdje je u primjeni sustava e-upisa, cijeli jedan razred ostao 'izbrisan' početkom nove školske godine.

"U Crikvenici je problem vezan uz nemogućnost ustrojbe razreda za koji se nije prijavio dovoljan broj učenika. Ravnatelj je na vrijeme upoznat s tom situacijom i njegova je dužnost bila da osigura učenicima upis u one smjerove u kojima su razredi već bili formirani. Sutra ćemo posjetiti školu u Crikvenicu i vidjeti s ravnateljem zašto nije učinio ono što je kao ravnatelj morao napraviti", poručio je Jovanović.

Mihalinec krivnju svaljuje na Jovanovića

Školska godina tek je počela, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović već je u defenzivi. Ovaj put braneći sustav e-upisa u srednje škole na slučaju iz Crikvenice, gdje je cijeli jedan razred ostao 'izbrisan'. Dok ministar upire prstom u ravnatelja, u Nezavisnom sindikatu srednjih škola krive ministarstvo.

"E-upisi su pokazali u kojim školama nije uopće bilo opravdano raspisivati toliki broj mjesta. Raspisano je 10 tisuća mjesta više nego što ima učenika. Prije nismo imali tako transparentan sustav kao što su e-upisi, gdje mi u svakom trenutku vidimo u kojoj školi se ne može formirati razred. Prijašnjih godina to se rješavalo ispod stola, netransparentno, što više nije moguće", poručio je Jovanović.

No, za činjenicu da je škola već počela, a neki poput učenika u Crikvenici ostali neupisani, čelnik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec smatra isključivom krivnjom ministarstva.

Već u srpnju nakon prvog kruga upisa, kaže, znalo se da u velikom broju škola nema dovoljno učenika za formiranje razreda, a broj slobodnih mjesta znao se u kolovozu, pa problem nije trebao čekati početak nastave.

"Sad može ministar kriviti bilo kojeg ravnatelja, koji nema nikakve veze s upisima. E-upis ima veze samo sustav, značu učeniku se upis odobrava ili ne. Tek nakon toga ravnatelj pokušava temeljem prijavljenih učenika slagati razredne odjele. Ako ih nema i ako ne dobije odobrenje ministarstva, onda ti svi učenici se moraju negdje drugdje upisati", pojašnjava Mihalinec.

U konkretnom slučaju u Crikvenici, kaže Jovanović, problem je nastao zbog premalog broja prijavljenih učenika, a ne greške sustava e-upisa. Napominje kako je ravnatelj na vrijeme bio upoznat s tom situacijom.

"Njegova dužnost je bila osigura učenicima da se upišu u one smjerove u kojima su razredi već bili formirani. Sutra ćemo posjetiti školu u Crikvenici i vidjeti s ravnateljem zašto nije učinio ono što je kao ravnatelj morao učiniti", rekao je ministar.

U sindikatu bi, međutim, Jovanovića poštedjeli puta, jer o tome tko je ili ipak što zakazalo ove jeseni, Mihalinec nema dvojbe.

"To je fijasko sustava, sigurno. Znači tehnika, koja odrađuje. Ali bez ljudi, ona ne vrijedi ništa. Vrijedi onoliko struje koliko potroši kompjutor", zaključuje čelnik Nezavisnog srednjoškolskog sindikata.

Ministarstvo demantira natpise

U današnjem broju Novoga lista na str. 4. i 5. objavljen je tekst pod naslovom „Izbrisani klikom: zbog softvera 25 učenika iz škole izbačeno na ulicu“, a isti je najavljen i na naslovnici Novoga lista pod naslovom „Neslavan početak nastave u crikveničkoj srednjoj školi dr. Antuna Barca: Izbrisani“. Izvješćujemo vas kako informacije objavljene u članku, a prema kojima je „25 učenika izbačeno iz škole zbog softvera“, ne odgovaraju istini.

Potpuno je netočno da je došlo do pogreške u sustavu. Problem u Srednjoj školi dr. Antuna Barca posljedica je nepravodobne reakcije i propusta odgovornih osoba u školi.

Naime, Ministarstvo je  21. kolovoza 2013. u sve srednje škole u državi uputilo obavijest o formiranju razrednih odjela u kojoj je ravnateljima škola skrenuta pažnja da je na temelju praćenja dinamike upisa u sustavu NISpuSŠ utvrđeno kako postoje razredni odjeli koji se s obzirom na trenutačno prijavljeni broj učenika vjerojatno neće moći formirati. Škole su upozorene da su pri formiranju razrednih odjela dužne voditi računa o poštovanju Državnoga pedagoškog standarda srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja te Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014.

Nadalje, ravnateljima škola skrenuta je pozornost da u slučaju da nisu u mogućnosti formirati razredni odjel u skladu propisima, od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, uz prethodnu suglasnost osnivača, mogu  zatražiti promjenu broja razrednih odjela.

Kako bi se pripreme za novu školsku godinu završile na vrijeme, ravnatelji su bili zamoljeni da zahtjev za izmjenu dostave Ministarstvu putem NISpuSŠ-a najkasnije do 23. kolovoza 2013. godine do 10.00 sati.

Kako bi se svim kandidatima iz razrednih odjela koji su se morali rasformirati jer za njih nije vladao dovoljan interes učenika ipak omogućio upis, srednje škole su u istoj obavijesti dobile uputu da odmah kontaktiraju učenike i ponude im jednu od sljedećih mogućnosti:

1. Upis u neki drugi program u toj školi u kojem je ostalo slobodnih mjesta i za koji učenik zadovoljava sve preduvjete;

2. Upis na prvi slobodan učenikov prioritet (gdje je ostalo slobodnih mjesta) prijavljen u ljetnome upisnom roku, ako za njega ispunjava sve preduvjete;

3. Naknadno uključivanje u prijave za jesenski upisni rok za one programe u kojima je ostalo slobodnih mjesta.

MZOS je pratio postupak i tamo gdje je uočeno da srednja škola nije pravodobno reagirala, telefonski su kontaktirane i škole i učenici. Uz to, svi su kandidati SMS porukom bili obaviješteni da se jave školi.

Najveći broj škola postupio je prema uputi pa su učenici upisani u one programe za koje je bilo mjesta, a za koje su zadovoljavali preduvjete. Za razliku od većine škola Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica do 23. kolovoza ni na koji način nije reagirala na situaciju iz koje je bilo razvidno kako se pojedini razredni odjeli neće moći formirati.

Škola je u školskoj godini 2013./2014. u prvi razred planirala upisati dva kombinirana razredna odjela (u svakom 24 učenika) i to:

1. razredni odjel - konobar (12 učenika), kuhar (12 učenika)

2. razredni odjel -  automehaničar-JMO (12 učenika), vodoinstalater-JMO (12 učenika)

Na dan 24. kolovoza škola nije imala dovoljan broj upisanih i prijavljenih učenika u sva četiri zanimanja. Situacija  je bila sljedeća:

1. konobar (0 učenika)

kuhar (8 učenika)

2. automehaničar-JMO (5 učenika)

vodoinstalater-JMO (5 učenika).

Iz navedenih podataka vidljivo je kako u školi nije bilo moguće formirati dva kombinirana razredna odjela zato što bi razredni odjel kuhar/konobar imao 8 učenika, a razredni odjel automehaničar JMO/ vodoinstalater JMO 10 učenika,  što je daleko ispod Državnoga pedagoškog standarda.

Iako je Ministarstvo više puta telefonski kontaktiralo ravnatelja i upozorilo ga na nastali problem, škola je reagirala tek 26. kolovoza zahtjevom za formiranjem jednoga kombiniranoga razrednog odjela u programima obrazovanja za zanimanja kuhar (9 učenika), vodoinstalater-JMO (8 učenika) i automehaničar-JMO (7 učenika).

Zahtjevu škole Ministarstvo nije moglo udovoljiti zbog dva razloga:

1. nije moguće kombinirati programe obrazovanja za vezane obrte (JMO) s „klasičnim“ modelom obrazovanja jer postoji velika razlika u nastavnim predmetima, njihovim sadržajima i satima nastave;

2. MZOS raspolaže s drukčijim podacima o prijavljenim učenicima od onih koje nam je škola u zahtjevu dostavila:

Automehaničar – JMO - 5 kandidata u ljetnome roku + 1 kandidat u jesenskome (isti je prijavio i vodoinstalatera kao alternativu)

Konobar - 0 kandidata u ljetnome roku                                                    

Kuhar - 8 kandidata u ljetnome roku + 2 kandidata u jesenskome (isti su prijavili i kuhare kao alternativu)

Vodoinstalater – JMO - 5 kandidata u ljetnome roku + 0 kandidata u jesenskome.    

Iz informacija kojima Ministarstvo raspolaže iz NISpuSŠ-a vidljivo je kako je većina učenika koje ravnatelj navodi u dopisu u tom trenu bila upisana u programe drugih srednjih škola, dok se dvoje učenika odselilo u inozemstvo.                    

Tvrdnja odgovornih osoba u školi kako oni nisu imali točan uvid u broj učenika koji su ostvarili pravo upisa, kako se navodi u tekstu objavljenom u Novome listu, ne odgovara istini.   Sve su srednje škole (ravnatelji i upisna povjerenstva) u svakom trenutku imale uvid u tijek prijava kandidata te privremene i konačne ljestvice poretka.  Svi podaci jasno su vidljivi u sustavu izvještaja u NISpuSŠ-u. Moguće je da ravnatelj nije vidio stvarno stanje jer se iz sustava jasno vidi da se za trajanja ljetnoga i jesenskoga roka, iako mu je otvoren pristup, u sustav prijavio točno 0 puta. Njegovi upisni koordinatori to su učinili 67 puta tijekom ljetnoga i 36 puta tijekom jesenskoga roka.

Program ništa nije automatski brisao, softver ništa nije "naložio", riječ je o živoj djeci i nismo htjeli prepustiti odlučivanje računalu. Softver je samo prebrojao i točno zbrojio, za razliku od autora teksta koji u članku govori o 7 + 6 + 8, što iznosi 21, a u naslovu se zaokružuje na 25 jer bolje zvuči, da bi to kasnije nekako postalo 9 kuhara i 16 vodoinstalatera (za koje nema podloge u pravim podacima). Navodi o prebacivanju automehaničara i vodoinstalatera kao razlogu za gašenje automehaničara nisu točni jer to uopće u sustavu nije evidentirano, a i da jest, na bi promijenilo stanje u JMO odjelu.  Od ukupno 47.870 kandidata u sustavu, najveći je broj upisan u željene prioritete. Ministarstvo ulaže sve napore da pronađe mjesto i za one koji nisu na vrijeme dostavili svu potrebnu dokumentaciju ili se zbog malo bodova nigdje nisu mogli upisati. Tijekom današnjeg dana Ministarstvo je dobilo novi zahtjev Srednje škole dr. Antuna Barca kojega razmatramo.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara